Kursus Masakan Dan Pemprosesan Makanan Untuk Usahawan Negeri Sabah Siri 2 (2008).

Posted on 16 October 2008. Filed under: kursus, Pelan Perniagaan, peluang perniagaan | Tags: |

Kursus Masakan Dan Pemprosesan Makanan
Untuk Usahawan Negeri Sabah Siri 2 (2008).

Atas permintaan ramai, Dato’ Dr Hj Rusly Abdullah (CHEF LI) akan datang lagi ke Likas Square, Kota
Kinabalu, untuk meneruskan siri kursus yang ditunggu-tunggu ini! Kali ini dengan tambahan modul baru.
Selain mengajar kemahiran beliau juga memberi motivasi, tips dan rahsia untuk berjaya! Bacalah bukubuku
‘BEST SELLER’ beliau seperti – Jutawan Senyap, Petunjuk Jalan Kekayaan, Biar Kecil Asalkan
Berhasil, Orang Kaya Bertaqwa dan Aku Tak Nak Miskin. Anda pasti teruja untuk menemuinya
Tarikh
Sesi
Modul
Subjek
Yuran
16 Nov
Pagi
Nasi Ayam Hainan dan Lemon Chicken
Kenali herba Hainan, Cara panggang ayam Hainan guna Apollo, masak nasi, sup,sos, kicap dan salad. Cara buat lemon chicken dan sesame chicken.
RM250.00
Ptg
Industri Produk Soya Cara Proses Susu soya, Tau fu fah, Tau Kua (Tauhu Putih) dan fucuk
RM225.00
17 Nov
Pagi
Nasi Lemak dgn 25jenis
lauk-pauk
Pelajari cara masakan cepat, tepat dan jimat 25 jenis lauk pauk seperti rendang,sambal tumis, sambal goreng lodeh, kuzi, kerutub, goreng berlada dll.
RM250.00
Ptg
Aiskrim Colek Cara memproses aiskrim colek (Scoop) pelbagai warna dan perisa.Sesuai untuk mulakan industri kecil di rumah. Kadar untung melebihi 1000%.
RM225.00
18 Nov
Pagi
Aneka Nasi Katering Panduan memasak nasi briyani, briyani gam, briyani bakar, nasi hujan panas,
kurma kambing, opor ayam, acar rampai, dalca, ayam beriani dan daging bukhari
RM250.00
Ptg
Yong Tau Fu, Dim Sum & Steamboat Memproses isi ikan menjadi fishball, fishcake, stuffed vegetable, variasi dim sum,
kuah pedas, kuah hitam, kuah sup dan persediaan steamboat.
RM250.00
19 Nov
Pagi
Nasi Dagang, Nasi
Kerabu & Nasi Ulam
Cara campur beras dagang, cara masak nasi, gulai ikan tongkol, kerutub ayam, cili
sumbat, daging goreng,acar dagang, kerabu kerisek, sambal belacan dan ulaman.
RM250.00
Ptg
Industri Mi Dan Laksa Cara memproses mi kuning, mi sanggul, Yee Mee dan laksa beras
RM225.00
20 Nov
Pagi
Nasi Kukus, Nasi Bringin
Dan Ayam Goreng
Pelajari 3 jenis ayam goreng serta sos paling laris di KL– Ayam Goreng Rempah, Ayam Mamak dan Ayam USA, nasi kukus , nasi beringin dengan gulai kawah.
RM250.00
Ptg
Industri Rempah,
Belacan dan kerisek
Cara proses serbuk kari, kurma, rempah briyani, rempah sup, kerutub, opor dan cara buat belacan merah, cili boh, cili giling, kerisek kelapa.
RM225.00
21 Nov
Pagi
Aneka Menu Mee Mi Rebus Johor, Mi Bandung Muar, Mi Kari Ipoh, Char Kue Teow, Mi Kuah Penang, Mi Goreng Mamak, Mi Ketam dan Mi Udang Seberang Perai.
RM250.00
Ptg
Industri Sos dan kicap Pengeluaran sos cili, sos tomato, sos tiram, mayonaise dan kicap soya.
RM225.00
22 Nov
Pagi
Roti Dan Pastri Asas pembuatan roti sandwich, roti bun sosej, bun sambal, bun kelapa, bun ubi kentang (Potato), cream puff, Puff Pastry dan croissant
RM250.00
Ptg
Medan Ikan bakar dan aneka nasi goreng
Teknik membuat sos bagan, sos asam, sos nyonya dan cara membakar ikan dan hasilan laut. Nasi goreng China, USA, Kampung , cendawan dan seafood.
RM250.00
23 Nov
Pagi
Aneka Kek Dan Muffin Asas pembuatan kek, chilled mango Cheese cake, kek kukus, tiramisu,Rolled Dam chiffon, brownies, banana muffin, Chocolate Muffin
RM250.00
Ptg
Sate, Sup, Soto dan
bakso
Cara potong, perap dan cucuk daging sate. Cara buat ketupat dan kuah sate kajang.sebagai tambahan pelajari Soto Madura dan penyediaan bakso sapi.
RM250.00
24 Nov
Pagi
Roti Canai, Murtabak dan
Thosai
Cara uli, perap dan tebar roti canai, roti boom, murtabak dan roti tisu. Cara buat kuah dalca, inti murtabak, jeruk bawang dan sambar. Cara buat thosai
RM250.00
Ptg
Masakan Barat dan
Oriental
Black pepper steak, fish and chip, lamb chop, mushroom soup with garlic bread,Beef teppanyaki, Seafood Teppanyaki, Chicken chop dan continental sauces.
RM250.00
25 Nov
Pagi
Ukiran buah- buahan dan masakan pengantin
Teknik mengukir buah untuk gubahan hidangan VIP dan Pengantin. Menu mewah terpilih: Ikan Raja Sehari, Ingkung Raja, Salad Udang, Gorengan Diraja dgn sos
RM250.00
Ptg
Masakan China Mongolian Beef Rice, Kowloon Island Rice, Hairpin Prawn, KungFu Noodle, Char H or Fun, Sichuan Fried Fish, Nyonya Dumpling, Claypot Rice and Claypot soup.
RM250.00
26 Nov
Pagi
Fozen Food Donut, Pau Putih, Karipap Pusing, Samosa, Mini Murtabak, Mini Pizza
RM250.00
Ptg
Masakan Thai & Panas 5 jenis tomyam, kerabu thai, padprik, daging merah, ikan kukus, ikan dgn sos Thai, Ketam masak Chili, kailan ikan masin, Shongkla Chapchai
RM250.00
27 Nov
Pagi
Makanan jajaan Keropok lekor dan keropok losong dgn sos, apam balik, kuih Jepun, Popia Pulau Pinang (Cara Buat Kulit, Inti dan Sos), Otak-otak Johor.
RM250.00
Ptg
Menu Kopitiam Cara buat 2 jenis seri-kaya kopitiam, roti bakar arang, telur ½ masak, Roti bakar madu, mi goreng hailam, kari ayam hailam, TehTarik,Tehsi, Cham dan kopi
RM250.00
28 Nov
Pagi
Biskut dan Cookies Almond London, Tart Gulung Nenas, Orange Coconut Cookies, Hazelnut Cookies, Cherry Rosset, Black Sesame Cookies, Oat Cookies and Bubble Rice Cookies
RM250.00
Ptg
Cincau, Tempe, Taugeh Cara proses cincau, tugeh, tempe, Jelly Kelapa dan dadih aneka perisa
RM250.00
29 Nov
Pagi
Makanan Tradisional Bahulu, batang buruk, tumpi, rempeyek, maruku dan kueh gunting.
RM250.00
Ptg
Rojak , Cendol dan Minuman Jajaan
Cara buat kuah dan isi rojak – antaranya masala vade, kueh kelapa, kuih dal, seafood snacks. Cara proses isi cendol dan 5 jenis minuman jajaan.
RM250.00

Kursus diadakan di Kota Kinabalu, Sabah. setiap hari dua sesi dia diakan iaitu sesi pagi (P): 9.00 pagi hingga

5.00 petang, dan juga sesi malam (M): 4.00 petang hingga 8.30 malam. Anda boleh menyertai mana-mana

modul pilihan anda. Diskaun 10% akan diberikan kepada pasanagn suami isteri, 5% untuk bengkel ketiga dan

10% diskaun untuk 5 modul keatas. Sijil dikeluarkan oleh Institut Teknologi Kulinari Anjung Utara.

DAFTAR SEGERA
Telefon 03 55112240 atau 03 55110977

About these ads

Make a Comment

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

One Response to “Kursus Masakan Dan Pemprosesan Makanan Untuk Usahawan Negeri Sabah Siri 2 (2008).”

RSS Feed for Canggih Laksana Comments RSS Feed

wow ni ler kursus yg saya amat nanti2kan….berminat sesangat…untuk pengetahuan semua buku2 Dato’ Dr Hj Rusly Abdullah (CHEF LI) telah habis saya baca 2 tahun lepas.


Where's The Comment Form?

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: