Idea Bisnes: Masalah orang lain sebagai Peluang perniagaan

Posted on 5 November 2008. Filed under: Finance, Pendapatan Pasif | Tags: , , , , , , , |

The Malaysia Day celebration in 1963 featuring...

Image via Wikipedia

DIPETIK DARI LAMAN FORUM BICARA JUTAWAN MALAS NAK EDIT. BACA JELAH MANA TAHU ADA IDEA YANG CANGGIH TERFIKIR NAK DILAKSANAKAN. TULISAN BOLD ADALAH BISNES YANG CANGGIHLAKSANA MUNGKIN?

My “Rich Dad” sebut:

Pelik tengok mahasiswa takde kerja ni. Saya ni berlambak kerjanya… tak cukup tangan nak buat. Apa lah yang student sekarang ni fikir ye?

Untuk para graduan, dan bakal graduan, meh fahamkan konsep ni.

Masalah orang lain adalah peluang perniagaan bagi usahawan

Cuba pk. Dan listkan apakah masalah yang boleh ditukar menjadi menjadi peluang perniagaan.

Kan banyak masalah di Malaysia ni… :wink:

Masalah:

1. Minyak Mahal

Cara penyelesaian:
1. Buat research ganti petrol.
2. Kempen pakai basikal ke tempat kerja
3. Tingkatkan kemudahan pengangkutan awam
4. …?

2. Ramai sakit kanser
Cara penyelesaian
1. Cari perubatan alternatif yang boleh ganti kemoterapi.
2. kempen cara hidup sihat
3. …?

Jadikan masalah sebagai peluang untuk kita.

aku punye pendapat plak…cuba jgn guna perkataan “problem”.

melayu kita suka guna perkataan “problem” atau “masalah”.

tanpa sedar, perkataan2 tuh mempunyai negative impak kepada brain kita. brain kita akan automatically register yg benda tuh impossible to solve.

cuba tukar kepada perkataan “challenge”.

the word challenge itself is a positive word. therefore our brain will register all possible solutions to the challenges.


problems that is a challenge for an entrepreneur to solve it
1. petrol’s price
2. cancer
3. garbage [recycle dude!]
4. road traffic [traffic solution dude!]

nak tambah lagi satu. Kat KL ni kan ada banyak kawasan apartment. Orang dok apartment tinggi-tinggi ni kenkadang diorang nak makan, tapi malas dan penat nak turun ke kedai. Itu diorang punya problem lah kan.

Peluang untuk peniaga lah tu. Contohnya buat servis penghantaran. Bisnes camni buat kat rumah pun boleh. Tapi delivery area kenalah dalam kawasan jangkauan kemampuan anda. Tetapkan delivery menu dalam 10 jenis ke. contoh mee goreng, char kue tiow dsb. Contoh area terbaik untuk bisnes macam ni ialah Bandar Tasik Permaisuri (sini 100% apartment & kondo), Kerinchi (sini kawasan lagi padat, duit dimana-mana beb.)

Cara bisnes delivery macam ni sangat poplar kat Korea sejak dulu lagi. Sampaikan diorang boleh hantar Mee Goreng 2 pinggan ke taman tepi sungai tempat couple ber dating. Tak semestinya hantar ke rumah saja. :)

Sebelum kita lari dari tajuk saya nak bagi satu contoh seorang kawan grad dari UITM.

Dia ni grad bidang mekanikal. Punya lah cari kerja satu pun tak dapat. Dok menumpang umah abang ipar. Dalam dia duduk-duduk tu sementara belum dapat kerja dia dapat satu idea. Dia beli pam angin, tiub tayar motor, peralatan buka tayar, spanar segala dah sedia ada. Dia ronda sepanjang Federal Highway siang dan malam. Jadilah dia tukang tukar tiub. Tu kerja sementara dia saja lah. Sekarang ni dia dah ada bisnes sendiri dah. Supply spareparts machine.

Ada sorang ni pulak sama gak graduan menganggur tapi dia sebenarnya ‘bukan menganggur’. Dia join satu syarikat MLM menjual produk makanan kesihatan organik. Dia approach makcik-makcik penjaja dan peniaga. Dia tau produk tu sesuai dengan keperluan makcik-makcik tu, makcik-makcik yang ada masalah kesihatan, yang mengalami obesiti dan lain-lain. Sekarang ni sementara dia cari kerja tetap, dia dah dapat imbuhan lebih seribu ringgit sebulan. Makcik-makcik tu jadi downline dia yang aktif. Dia masih belum dapat kerja tapi dah ada pendapatan.

agi saya, peluang perniagaan paling baik ialah yang berasaskan perkhidmatan. modal kecil, yang perlu ialah tenaga kerja.

tetapi graduan hari ni, mana mahu kerja yang tidak glamor, yt tidak dpt pakai tie, opis beraircon dsbnya.

servis perkhidmatan banyak.

contohnya;
1. servis menjaga anak-anak sekolah rendah 7-12 tahun.
hantar anak-anak ni pergi sekolah, ambil dr sekolah, bg mereka lunch, bagi tuition pada mereka, hantar pi sekolah agama, pastikan homework mereka siap, ajar mengaji kat mereka. pendek kata jadi sebagai ‘ibu’ mereka. kalau servis baik, anak mereka selamat, terjaga dan ada perubahan dalam pendidikan – ibu bapa mana yg tidak mahu dengan servis nih.

anda kena fikirkan nak sewa rumah, dan cari 1-2 orang kawan berkongsi berniaga. juga cari modal utk perabut/interior decor.

jgn buat sambil lewa. buat module pembelajaran. set menu yg seimbang. pendek kata, buat cara profesional.

business perkhidmatan ni nampak macam remeh, tp kalau pandai sure dapat duit.

sesuai utk perempuan.

2. business makan yg ditapau. macam chinese selalu buat tu. makanan letak dlm mangkuk tingkat dan hantar ke rumah.

*** business macam ni, mmg nampak cam remeh, tak glamor. tp boleh menjamin keuntungan. tak payah nak beli baju, beg, kasut berjenama .. terpengaruh dengan kawan-kawan. tak pening nak mengadap bos, takyah attend meeting berjam, no datelines, no budget to achieve … tak payah nak keluar duit lunch, duit kopi …. income tax pun tak tahu berapa kita dpt ! tp zakat bayar tau !

situasi:
parents bekerja.
anak ke sekolah kebangsaan.
anak balik ke rumah.
anak ke sekolah agama.

masalah.. ops.. cabaran:
siapa nak tengok kan anak yang balik sebentar tu?
siapa nak beri makan?
tukar kan baju?

penyelesaian aka idea bizniz:
macam taska yang memelihara budak-budak. macam nursery juga.
tapi ini lain. kita nama kan TRANSIT
.

kita jaga. kita beri makan. kita tukar kan baju. kita supervise. anak-anak kepada parents yang bekerja tadi. tidak seperti taska. TRANSIT ini paling lama pun makan masa 1-2 jam saja.
kerja nya tak susah. cuma masak lunch untuk anak-anak ini. selia mereka. mereka akan tukar baju. mandi what so ever. ikut suka mereka.
kemudian. mereka akan keluar ke sekolah petang. sekolah agama. kokurikulum. latihan sukan. atau apa saja. ikut suka mereka jugak la.
dan tugas kita selesai di situ.

menarik?
TRANSIT

masalah 1

kuar pagi kul 6.30 balik kul 5ptg…. kete dah kotor nk basuh dah penat, nk pegi car wash jem plak jalannyer… halaman rumah berselerak x terurus.. rumput dah tinggi2…

tindakan
Perkhidmatan basuh kereta dari rumah ke rumah beserta dgn pakej kemas kawasan rumah.. amacam>??

masalah 2

rumah FLAT… hari2 sampah penuh dalam bakul, nk turun bawah buang ke tong sampah besar jauh.. nk kena turun tangga lagi kalo xde lift, nk kena berjalan kaki lagi ke tong sampah besar… anak2 bising kat atas tak terjaga… tong sampah kalo x dibasuh satu rumah busuk…

tindakan
Perkhidmatan kutip sampah dari rumah ke rumah daily.. kenakan caj rm1 utk buang sampah ke tong sampah beserta dgn membersihkan tong sampah.. semburkan sedikit penyembur lalat.. hanya sekali sehari.. jika satu blok ade 30 rumah, anda telah mendapat rm30 / day..

kalau buat bisness, seperti

pasaraya maya kat tempat masing2 pun baik juga.

order melalui sms atau email .order melalui online ke dan kita terus buat penghantaran mengikut jarak2 tertentu,
kita yang dapat order tu , pi cari kat kedai2runcit yang dapat menawarkan barangan pada harga terendah , so kita buat le penghantaran. tapi sebelum tu suruh lah suri2 rumah tu berdaftar dulu ngan kita dan buat deposite dulu ke untuk safety gakk , dah order tak beli plak nanti kan susah income :-

buatlah delivery charges
mark-up lee sikit but berpatutanlah.

2) bulan puasa dah makin hampir nie

buat bisness yang berasaskan masakan panas2 home delivery. orang bandar nie sibuk , kekdang berbuka kat highway jee, mana sempat masak… buat pakej berbuka dan sahur.. Buat konsep macam di atas gak

orang cina dah lama buat dah,,, mak aku pun buat gak dulu ( masukk banyakk ooo)

salah satu lagi ,,, peluang adalah

tapi yang nie susah lee sikit

kalau dapatlah pajak tanah dari mana tuan tanah, atau ada tanah sendiri.
kenalah buang perasaan malu, dengan cari pertanian.
penanaman kelapa sawit.

kalu dapat 3 ekar tanah pun dah cukup baik baik dah,,,
dah boleh tanam lebih kurang 400 pokok kelapa sawit.
mula2 memang susah, tapi untuk 3 ekar tak lebih 1500.00 modal mula
sewa tanah buat lah cara bayaran bulanan bermula dari hasil dipetik.
nak susah lebih kurang 3 1/5 tahun sebelum hasil mula dikutip berterusan setiap bulan sehingga pokok dah cukup tua.

selepas penanaman anak pokok sawit kita hanya perlu jalankan proses membaja 1 bulan sekali ( 3 hari je dlm sebulan ), meracun 3 bulan sekali ( 2 hari pun cukup dah dalam 3 bulan,

begitulah sehingga 3 1/2 tahun.

apabila mula ambik hasil bagi mereka yang malas laa untuk 100 poko pendapatan adalah lebih kurang 1,500.00 setiap 3 minggu dan berterusan.
(yang dikatakan malas tuu apabila petani tak ambik tahu langsung tentang perkembangan pokok seperti membuang pelepah2 sawit yang tidak diperlukan , malas bagi baja.) kerja-kerja pembersihan itupun baru ambik masa 3-4 hari jer sebulan ada balance 24 hari lagi untuk lepak2.)

bagi mereka yang rajin buat kerja mencantas pelepas dan membaja tu
income mereka boleh mencecah 3,500.00 -4,500.00 setiap 3 minggu. dan berterusan sehingga pokok mampos.

kalu dah malas sangat jadi tokeh upah indon untuk buat kerja2 buang pelepah dan memungut buah.

sebab tuu lah ramai yang kita lihat orang felda tu ramai yang lepak kat kedai kopi,,,, nak susah apa kerja cuma 1 minggu dalam sebulan.

masalah 2

rumah FLAT… hari2 sampah penuh dalam bakul, nk turun bawah buang ke tong sampah besar jauh.. nk kena turun tangga lagi kalo xde lift, nk kena berjalan kaki lagi ke tong sampah besar… anak2 bising kat atas tak terjaga… tong sampah kalo x dibasuh satu rumah busuk…

tindakan
Perkhidmatan kutip sampah dari rumah ke rumah daily.. kenakan caj rm1 utk buang sampah ke tong sampah beserta dgn membersihkan tong sampah.. semburkan sedikit penyembur lalat.. hanya sekali sehari.. jika satu blok ade 30 rumah, anda telah mendapat rm30 / day..

sampai sini dulu…

Yup..this is a good business. A neighbour of my cousin had started this business in Subang Mewah’s apartment. What he does is, he collect RM 10 per apartment for a working day thrash collection b4 12pm excluding public holidays and weekends. He hired an Indonesion for collecting the thrash. After ‘penat korek rahsia’, i’ll reveal the calculation he had done.

Charge per apartment/monthly = RM 10
Total apartment per block=200
No of block = 4
Gross income = RM 8000

Cost : Indonesian x 4 = 600 x 4 = 2400
Fees to the apartment management = 1000
Total profit = RM 8000 – 1000 – 2400 = RM 4600

:thumbsup: dia deal dengan every apartment atau dengan management?

Basically he makes the deal with the management, management approve and give out 2 letter. 1 to be put on the notice board, 2nd for him to ‘jaja’ to each tenant as a proof of approval to collect fees.

There is still maintenance workers, but they only sweeps the floor and take care of the plants. They dont take the garbage.

He’s other cost is a 4 trolley (similar like in carrefour, xcept modified a bit so, that the water wont spill out. But this is a 1 time cost only.

Another thing to look out is, only eye for those apartment with lift. He dont do those with stairs, as it require a lot of travelling to and forth.

A simple ideas with minimum working hours.

Kursus belajar menjahit percuma

Bina sebuah tempat yang lengkap dengan mesin jahit.. (perlu bina kat tempat penduduk ramai)

Kita pulak kena pandai bab2 jahitan sebab kita kena jadi tenaga pengajar. Kalau tak pandai bab2 jahitan, ambil beberapa orang pekerja sebagai tenaga pengajar..

Tulis besar-besar “Kursus belajar menjahit percuma. Tempat terhad”.

Kita terima sesiapa pun yang nak belajar menjahit. Selalunya budak lepasan SPM yang akan masuk.. kita ajar dia, dan kita tak mintak apa2 bayaran.

Beli kain bnyk2, suruh pelajar2 kita tu buat pakaian daripada kain yang kita beli. Dah siap boleh jual..

Lagi satu, kita terima apa2 tempahan yang kita boleh buat.. kita bagi pelajar2 tu buat setiap kerja..

Daripada sini, kita dah bukak kilang pakaian dan tempat tempahan pakaian yang mana kita tak perlu bayar gaji pekerja, kecuali tenaga pengajar..

Dah habis belajar bagi sijik sekali

Kat tempat saya ada yang buat camni. Memang berjaya. Keuntungan lumayan..

Pakaian2 yang pelajar tu jahit tu adalah latihan dia la. Dia buat latihan, kita dapat untung.

emm .. nampak cam senangg .. tapi susahh …
market tu yg pentingg…
kena tgk area kalau nak buka latihan menjahitt.t..
kalau buka kat kawasan perumahan yg mewah … mmg tak leh ..
kalau kawasan luar bandarr… ok sikitt …
kalau kawasan yg jeniss laki bini kejaa… mana ada masa nak belajar menjahittt…
kalau pelajar yg baru belajar menjahit… terus nak jual hasil jahitan …. susah sikit kott … ada yg salah jahitt… ada yg salah gunting….

apa kata…buat kursus jahitan kepada rumah anak-anak yatim atau ibu-ibu tunggal atau org-org susah….buat lah proposal dan bentangkan kepada Jabatan Kemajuan Masyarakat atau KEMAS…pun apa-apa jabatan yg sewaktu dengan nyer…..yg menguruskan diorg tu….bayaran kutip lah dari jabatan tu…amacam??? boleh ker???

Salam,

Hanya dgn membaca tajuk di atas, saya pasti ada yg tersengih sengih, apa taknya, idea ni memang “kotor” tapi hakikatnya, kita semua pernah buat kerja ni dlm rumah sendiri………..

Idea ni bermain di dlm kepala saya kerana kerja ni saya rasa tak ramai yg sanggup buat……..tapi demand utk perkhidmatan ni memang sentiasa ada.

Utk business ni, target market saya ialah org2 sibuk dan juga pejabat2 dimana org gaji/amah mungkin menjadi beban bagi mereka……….jadi dgn hanya mengupah org luar utk cuci tandas lebih cost effective bagi mereka.

Caj perkhidmatan ialah rm20 bagi satu tandas kecil, dan bagi tandas besar yg mempunyai 4-5 stall ialah rm 60.

Apa kata tuan2 semua?

Ada diantara tuan2 puan2 yg buat business cleaning nih? Ceritakan pengalaman anda.

Bagus.. bagus. Jadikan masalah sebagai peluang perniagaan. Cuci jamban low cost high profit. Tapi tengok gak ah market awak. Saya tak de pengalaman tapi awak boleh buat research sket. Biasanya cleaning company tak buat servis cuci jamban je. Diorang buat kemas rumah, kemas laman etc.

Saya pernah majukan kertas kerja perkara ini kepada jabatan ugama islam daerah, jumpa Tok Kadhi, Dia memang mengakui tandas2 mesjid kurang mendapat penyelengaraan sewajarnya.Imej tandas mesjid tak berapa elok dimata pengunjung. Tok Khadi setuju untuk mengeluarkan surat sokongan sahaja kerana tiada bajet, Oleh itu kita perlu berjumpa dgn Iman2 mesjid atau Ajknya dalam daerah beliau utk dptkan tugas tugas pembersihan, itu pun bergantung pada bajet mesjid tersebut. Walaupun tiap2 mesjid mempunyai orang yg membersihkan tandas tapi hasilnya tidak memuaskan kerana kimia dan peralatan mencuci yang tidak lengkap. Kos cuci lubang jamban najis RM10-00. kena pakai battery operated modified drill utk sambung kpd kepala berus bulat,Mesjid biasa nya tiada power plug, dibahagian luar bangunan.Kita bolih service sesuatu mesjid 2 kali setahun utk buang kerak dan lumut. Tak perlu malu, mesjid tempat ibadat, kalau bukan orang islam yg bersihkan siapa lagi?

Aku ada terdengar dulu Dr Fadzilah Kamsah kata….org yg boleh membersihkan tandas adalah org yg :

1) Hilang sifat EGO nyer…
2) Boleh Muhasabah diri
3) Hilang rasa malu (boleh berinteraksi dengan org / boleh berniaga)
4) Syaitan paling benci… rumah dia tuh…

Idea Bisnes: Tadika & Taska

umiafiat

09-04-2006, 08:15 AM

Hai rakan seperjuangan, saya ingin berkongsi 1 idea bisnes.

Adakah anda berminat untuk buat bisnes tadika atau taska?

Percaya atau tidak, saya telah memulakan perniagaan tadika & taska dengan modal tunai RM5,000 dan kredit kad RM3,000. selepas 2 tahun , saya berjaya membuka cawangan ke-2 dan akhir tahun ini, insyaalah akan membuka cawangan ke-3 pula.

Wang bukanlah segala-galanya, tetapi dengan idea kreatif, keyakinan diri dan semangat membara, walaupun bermula dengan modal yang rendah, isyaalah bisnes kita berjaya.

betul tu szeto, bisnes apa pun yang kita buat kita mesti pergi kursus, kena tambah ilmu pengetahuan dalam bidang tersebut, baru kita boleh buat bisnes tu.

kalu ikut pengalaman saya, saya buka dulu tadika atau taska, baca buku berkenaan dengan pendidikan pra sekolah sambil-sambil kat umah sebelum nak tidur, tahu sikit sebanyak pasal pra sekolah, kemudian buat working paper lebih kurang utk kegunaan diri sendiri, survey tempat yang lokasinya agak baik, kemudian terus buka dan buat promosi.

Kursus tu saya pergi selepas 6 bulan kemudian, dapat sijil, baru mula buat pendaftaran dengan jabatan pendidikan.

Percaya atau tidak, saya telah memulakan perniagaan tadika & taska dengan modal tunai RM5,000 dan kredit kad RM3,000. selepas 2 tahun , saya berjaya membuka cawangan ke-2 dan akhir tahun ini, insyaalah akan membuka cawangan ke-3 pula.

Wang bukanlah segala-galanya, tetapi dengan idea kreatif, keyakinan diri dan semangat membara, walaupun bermula dengan modal yang rendah, isyaalah bisnes kita berjaya.

sikit 5000 + 3000 tu…… ko sewa rumah buat taska yer…… mula2 sebulan untung boleh sampai berapa? 1st profit…

Kebetulan saya jumpa forum ni masa cari tips untuk beli rumah. Bagi saya forum ni agak menarik dan bermanfaat. Tahniah semua..

Paling menarik tajuk ni sbb ada kena mengena sikit. Bila tgk je tajuk Tadika & Taska ni terus saya jer daftar. :-)

Saya berminat untuk mengetahui bagaimana cik/puan umie boleh memulakan perniagaan ni dgn hanya RM11K sahaja sedangkan kawan saya berura2 untuk buat pinjaman dengan mara sebanyak RM50K bagi tujuan yang sama.

Di sini ada beberapa soalan berkaitan:
1- Untuk permulaan berapa pekerja yg diambil bekerja?
2- Jumlah kanak2 yang dijaga ?
3- Dari mana sumber tenaga kerja sbb setahu saya susah org tempatan nak keje kat taska ni sbb gaji kecik (RM400++)
4- Apakah risiko bagi perniagaan ni?
5- Berapa lamakah jangka masa untuk mendapatkan pulangan modal? (RM11K)
6- Perlukan menyediakan latihan bagi pekerja2 di taska?
7- Jika buat perniagaan ni secara sampingan, bagaimana cik umie memantau perjalanan perniagaan ini? Perlukah turun padang setiap hari atau pada hujung minggu sahaja. Atau dilantik seorang penyelia bagi taska tersebut.
8- Bagi tujuan pendaftaran syarikat/perniagaan, berapakah yuran2/kos2 yang perlu disediakan?

Saya berminat untuk mengetahui bagaimana cik/puan umie boleh memulakan perniagaan ni dgn hanya RM11K sahaja sedangkan kawan saya berura2 untuk buat pinjaman dengan mara sebanyak RM50K bagi tujuan yang sama.

Di sini ada beberapa soalan berkaitan:
1- Untuk permulaan berapa pekerja yg diambil bekerja?

UMIAFIAT: ianya bergantung kepada bilangan kanak-kanak dan umur kanak-kanak yang diambil
contohnya:
10 orang kanak-kanak = 1 orang pengasuh taska
4 0rang baby = 1 orang pengasuh

2- Jumlah kanak2 yang dijaga ?

UMIAFIAT: bergantung kepada keluasan bangunan
syarat bangunan mestilah rumah corner lot atau semi D
contoh:
untuk rumah corner lot yang keluasannya 3,500 kaki persegi = 30 – 40 orang kanak-kanak

3- Dari mana sumber tenaga kerja sbb setahu saya susah org tempatan nak keje kat taska ni sbb gaji kecik (RM400++)

UMIAFIAT: buat je iklan dalam surat khabar (metro atau lain-lain), nanti ramailah yang call kita, panggil interview, gaji pekerja begantung pada lokasi tempat, ambil orang tempatan je, jangan indon atau lain-lain.
contoh:
gaji seorang pengasuh area Kuala Lumpur: antara RM500 – RM600 (bergantung kepada pengalaman dan kelulusan mereka)

4- Apakah risiko bagi perniagaan ni?

UMIAFIAT: semua perniagaan ada risikonya. bisnes yang melibatkan nyawa dan keselamatan kanak-kanak seperti ini lagi banyak risikonya. Kebersihan dan keselamatan kanak-kanak perlu diutamakan.
antara risiko lain, kalau gagal berdaftar dengan jabatan kebajikan masyarakat (taska) dan jabatan pedidikan (tadika) adalah satu kesalahan besar.
contoh:
untuk area johor bahru, kita perlu mendapat Kebenaran Merancang (KM) dari pihak Majlis Bandaraya Johor Bahru, kalau takde KM, kita akan di saman kerana menjalankan aktiviti Taska tanpa KM.

5- Berapa lamakah jangka masa untuk mendapatkan pulangan modal? (RM11K)

UMIAFIAT: untuk mendapat pulangan modal, ianya bergantung kepada bilangan kanak-kanak. Kalau 6 bulan pertama overhead sudah lepas, alhamdulillah, nanti adalah profitnya. kerja dulu baru fikir untung!! dan pastikan anda sendiri berpuas hati dengan usaha yang anda curahkan. Ingat, anda bermula dengan modal wang yang rendah, jadi anda perlu tingkatkan modal daya usaha dan tenaga anda berkali-kali-kali-kali ganda. KENA TURUN PADANG SENDIRI.

6- Perlukan menyediakan latihan bagi pekerja2 di taska?

UMIAFIAT: sebelum anda memberi latihan kepada pekerja, pastikan anda sendiri sudah mempunyai ilmu dan pengetahuan terlebih dahulu. Sebelum hantar pekerja kursus, Bos kena pergi kursus, workshop dan seminar dulu.

Golden rule yang pertama nak buat bisnes tadika atau taska, kita kena minat dengan kanak-kanak. kenapa ya? anda akan berhadapan dengan pelbagai karenah kanak-kanak setiap hari, kalau takde perasaan kasih sayang di dalam diri kita kepada mereka sudah tentu kita akan hilang sabar terhadap mereka. bila anda hilang sabar? takut nanti anak orang pula menjadi mangsa anda!

Golden rule yang kedua, mesti ada ilmu pengetahuan dalam bidang tadika / taska. Anda boleh dapat ilmu tersebut dengan membaca banyak buku berkenaan dengan kanak-kanak, kalau ada kursus yang berkaitan, pergi kursus. Walaupun anda takde diploma atau ijazah dalam dunia pendidikan, ini bukan penghalang kerana anda boleh mendapatkan ilmu tersebut melalui bacaan atau pelajari dari pengalaman orang lain. Contohnya saya sendiri, saya berlatarbelakangkan perundangan (LL.B dari UIAM), alhamdulillah saya mampu menguruskan “karier kedua” secara parttime dengan baik.

since umiafiat ni selalu bz meh sya tolong jawabkan… biz tadika & taska ni memang tak memerlukan modal yg besar. ianya bergantung kepada apa yg u nak letak dlm tadika & taska u tu… modal permulaan yg diperlukan sebagaimana berikut sbg contoh kos sewa premis RM900:

Deposit sewa rumah (2 bln) RM1800
Sewa utk bulan semasa RM900
Deposit api & air RM300
TOTAL RM3000

Basic yg perlu ada utk sebuah tadika
1. Kerusi
2. Meja
3. Whiteboard

Yg lain2 seperti komputer, permainan, alat bantu mengajar boleh ditambah sikit2 bila ada lebihan modal. Begitu juga kerusi & meja. Boleh ditambah bila student bertambah.

Additional yg perlu buat utk sesebuah tadika, cat yg berwarna-warni utk premis atau buat mural supaya tadika lebih menarik (Kosnya lebih kurang RM1000). Biz ini mmg tak memerlukan modal yg besar tapi u kena standby modal pusingan yg boleh cover fixed expenses at least utk setahun.

Fixed expenses;
1. sewa premis (RM900)
2.api & air (RM100)
3. gaji cikgu (RM500 x 2)
4. Belanja dapur (kalau tadika u sediakan makan utk budak2) – RM500
TOTAL RM2500

Kenapa mesti ada modal pusingan yg mencukupi utk cover expenses? Sebab intake tadika cuma sekali dalam setahun. Kalau pelajar u cuma 15 org utk tahun pertama ,bergantung pd yuran bulanan yg u kenakan kira la berapa byk yg u kena cover setelah tolak fixed expenses tu? Seperti umiafiat sya rasa kerjaya utama beliau sbg lawyer byk membantu utk menstabilkan biz tadika beliau. Untuk membuka sesuatu perniagaan memang mudah tapi untuk mengekalkannya tidak semudah yg disangka. Anyway, ini pendapat peribadi sya berdasarkan pengalaman sya sendiri. Mohon maaf jika ada yg tak setuju.

Perniagaan tadika dan taska amat berbeza. Antaranya:-

1. perniagaan taska perlu didaftarkan di bawah Jabatan Kebajikan Masyarakat manakala tadika perlu didaftarkan dibawah Jabatan Pelajaran Negeri (unit Swasta).
2. perniagaan taska untuk kanak-kanak berumur 2 bulan – 4 tahun, manakala tadika untuk kanak-kanak berumur 5 tahun hingga 6 tahun.

untuk maklumat asas perniagaan taska anda boleh rujuk blog ini: http://www.mytaska.com/panduantaska

untuk maklumat perniagaan tadika, klik di sini: http://www.blog.mytadika.com

saya ingin berkongsi pengalaman..semoga menjadi iktibar kepada semua bakal2 dan pengusaha taska yang sedia ada.

saya ada 2 org sepupu baru umur 3 tahun dan 5 bln..mak dia keje gomen, yang sedihnya..smlm den pegi melawat mrk semua sbb umah mrk kene pecah masuk dlm masa yg sama den dapat tau yg bongsu tu..kene tahan wad..sbb paru2 berair..sedih betul den negok..budak kecik tu..dada dan melekuk kedalam..mula2..mak dia kata anaknya semput..then bawak gi clinic. xtray rupanya.dah penuh lung ngan air..ayo..kes berat..lung nak kene tebuk..

sblm ni anak tu sihat walafiat, lahir pun sihat baik sempurna..jadik suspect ada kes careless penjagaan masa kat nursery..tak tahula..dah ramai sgt budak dlm nurseri tu…ada kat 30 org..paham2 sendirila..takkan sama org jaga anak sama spt mak ayah jaga anak sendiri..that’s why i suruh my wife resign keje..focus 100% pada anak..tak nak lagi antar anak kat nurseri or babysitter…sbb pengalaman anak sulung saya letak dgn org..rase mcm nak menitik airmata..bila petang masa nak gi amik anak..muram je dia..badan pun lebam..mcm2la..sedih ingat nak besarkan anak kat umah org..so kita yg mana2 ada hati nak bukak taska..nih niat mesti betul jgn pikir nak bt utg atas kehidupan seorang anak.. kita blh make sure ke blh basuh terus berak anak2 tu..kalu mrk berak..kita blh make sure ke, mrk tu dimandikan dengan suhu air yg sepatutnya dimandikan bagi kanak-kanak atau baby. then kita blh make sure semua alatan mainan, pinggan mangkuk pakaian mrk dlm kualiti bersih yg baik..jadi..inilah amanah dan cabaran paling besar yg perlu kita jaga bila mahu bergelar pengusaha taska..kaler2 semeriah mana pun cat di dinding taska anda, namun tak de makna jika disebalik kemeriah cat2 yg colurful tu ada tersimpan kisah sedih seorang anak kecik yg sakit..dek kecuaian dan ketamakan pengusaha taska..

saya tak accuse to anybody.cuma satu peringatan kepada semua..termasuk saya sendiri..asalnya saya nak bukak nurseri gak sbb fikir kita yg dah ada pengalaman letak anak dgn org..rase biarlah kita tubuhkan satu pusat penjagaan yang betul2 jaga anak baru dalam plan2 nak bukak nurseri..skang..dah tak rasa sanggup..tak sanggup takut tak dapat nak pikul amanah yang akan Allah taala tanya..kelak..wallahualam..biar saya berniaga makanan frozen food jerla

Aku memang tengah bengang giler ni..petang tadi aku ambil anak aku umur 2 bulan lebih kat nursery..tengok2 muka dia ada calar calar.budak pengasuh tu cakap kuku anak aku tajam waktu mandi dia calarkan muka sendiri…come on lah…takkan lah tajam gile kuku anak aku sampai luka berdarah,tertoreh lagi dua dua belah pipi.kuku baby ni lembut je…aku kenal la anak aku tiap pagi aku mandikan dia,anak aku aku kenal la….kat bawah tengkuk pun ada.bengang gile aku terus ambik anak aku balik.lepas wife aku check baru perasan yang ada kesan luka dalam mata kanan baby aku…BENGANG NYA AKU..ikut hati esok lepas pi klinik aku buat repot polis je..tapi wife aku lak tak bagi,katanya nanti aniaya kat nursery tu…YANG DEPA ANIAYA ANAK AKU TU???tak kira,esok aku nak gegar gak nursery tu!!:censored:

makcik saya kerja di NURI..
tapi saya xpasti, kalau di luar johor NURI ni ada x?
yang saya tgk penjagaan di NURI ni mmg bagus..
sukatan pelajaran dari spore..
cume ade duit ke tidak jelah nk anta anak ke situ..
half day (12tgh) = RM210
sampai petang = RM420

cerita pasal kebun durian.

masa musim durian beberapa tahun yang lalu. banyak sangat durian. sampai tak terjual.lupa tahun bila..

di kawasan hulu langat selangor. pemilik2 kebun sampai buka offer satu kepala rm 10 makanlah hingga puas durian2 di kebun tu. memang ramai orang dtang. termasuklah pelancong. tapi masa musim durian tu je la. :-D

oo ni idea kebun durian plk ke? erm.. bagus.. bkan musim durian pn xpe.. jd tapak riadah pn boleh..

p/s: masa saya cuti tahun 2005, ikut abah ke kawasan Ternak Ayam Jab. Pertanian Johor kt Kota Tinggi (bandar Tenggara kalau x silap), ada satu dusun mcm2 buah2an milik seorang jutawan. Dia buat dusun tu dua bahagian. Satu bahagian 80% utk dihantar ke kilang, 20% dibuka kepada awam. Orang ramai yg nak masuk, bayar mengikut keikhlasan hati, boleh makan sepuas hati. Sebab duit tu untuk perbelanjaan anak yatim..(sebab tu sebiji durian ade org letak RM50 kat bakul tu)

so saya start dulu lah ye..

1. bukak Sekolah Bisnes untuk kanak2.. Kita ada sekolah agama, tusyen tapi tak ada lagi Sekolah Bisnes. Apa salahnya dibukak satu.. Takpun apa2 sahaja sekolah yang berkaitan dengan kerjaya, seperti sekolah engineer dsbgnya sebagai permulaan untuk menanam minat kanak2 dan pelajar2..

2. Boys and Girls club.. kalau kat amerika dia ni non profit organization.. tapi apa salahnya kalau kita jadikan bisnes.. matlamat dia ialah utk membina semangat kerjasama di kalangan kanak2 dan mahu mengelakkan kanak2 dan remaja dari terjebak dalam gejala sosial.. mak bapak leh hantar anak dia ke kelab nih dengan yuran penyertaan tertentu. maybe dalam tu kita letakkan macam2 program bina diri, motivasi, kelas renang, kelas muzik dll yang boleh menarik minat mak bapak.. utk menarik minat budak2 pulak, kita adakan ruang game playstation, xbox, komputer, internet, komik, bowling dll2 lagi.. mungkin ramai mak bapak yang tak mampu untuk beli semua tu untuk anak mereka, tapi dengan adanya kelab ini diorang semua boleh hantar anak diorang ke sini hanya dengan membayar harga yuran yang rendah setiap bulan..

amacam? menarik tak? hehe.. saya idea melimpah ruah tapi satu pun tak terbuat lagi.. sebab takleh nak tetapkan idea mana yang paling sesuai dengan minat saya..

idea di atas berkait rapat dengan budak2, sebab saya mendapati mak bapak terutamanya yang berkerja tidak mempunyai masa yang banyak untuk melihat anak2 mereka, jadi kalau diorang dapat hantar budak2 tu ke kelab ni sementara diorang habis kerja, insyaAllah diorang tak perlu risau dah.. satu masalah dah dapat diselesaikan.. dan antara sebab lain ialah kerana kita lihat banyak benda ataupun hiburan yang ada seperti pusat bowling snooker dll hanya utk orang dewasa.. kenapa utk budak2 takde? tak adillah kan.. so kesimpulan yang saya dapat buat ialah, bisnes berkaitan budak2 kanak2 dan remaja adalah bisnes yang boleh berkembang pesat satu hari nanti.. :)

kedai jual produk berasaskan herba.asyik kedai ubat cha ya nun saja.ginseng.

1. masalah – tiada idea utk belanja isteri makan dekat mana di malam annivesary perkahwinan. tiada idea utk pegi honeymoon yang best2.. tiada idea utk bagi hadiah apa dekat isteri @ awek dll.. berpisah sementara dengan isteri disebabkan kerja dsbgnya.. dll2 lagi masalah berkaitan..
penyelesaian – wujudkan satu bisnes perkhidmatan relationship consultation. kalau nak niche, buatlah utk pasangan yang dah berkahwin sahaja. kalau takmo niche dan nak pelbagai mungkin boleh adakan pakej utk rapatkan hubungan kekeluargaan, dengan mak bapak, saudara mara jauh dsbgnya.

antara yang menarik yang boleh difikirkan ialah servis penghantaran hadiah jarak jauh.. katakan saya di jepun isteri di Malaysia.. saya suruh bisnes ni hantarkan sejambak bunga untuk isteri saya.. ;) kan best tu.. hehe menarik tak agak2nya?

2. masalah – lapar di tengah2 malam tetapi malas untuk bawak kereta keluar pegi beli makanan di mapler disebabkan takde kawan, takut embun dsbgnya.. balik kerja penat tak larat nak keluar dah..
penyelesaian – wujudkan perkhidmatan order makanan dari rumah di kedai yang dibuka 24jam.. mungkin boleh start dalam kul 11 malam.. senaraikan la siap2 kedai yang dibuka tersebut.. dan senaraikan sekali makanan2 yang ada.. nak senaraikan tu tawarkan sedikit harga kepada peniaga restoran, so anda dapat duit iklan.. jugak anda dapat duit bayaran penghantaran daripada pelanggan.. :) nak lebih general sediakan khidmat pegi ke 7eleven, khidmat belikan rokok, khidmat isikan minyak kereta, khidmat beli majalah.. khidmat photostat malam2 buta.. dsbgnya..

3. masalah – tiada orang nak jaga pet kita masa kita pergi jalan jauh2.. misalnya kucing, anjing, ikan, tikus mondok, kambing kerbau dsbgnya.. kalau tak dibagi makan takut kelaparan dan mati pulak nanti.. takpun nanti dilanggar kereta..
penyelesaian – pet nursery.. sediakan pakej tempoh masa dan makanan tertentu.. so boleh pilih macam2.. dan memudahkan kerja.. better wujudkan di bandar2.. memandangkan orang bandar lagi banyak bela pet.. kalau dah maju nanti, mungkin boleh bukak hospital jugak untuk pesakit2 di kalangan pet2 tu.. idea ini jugak boleh diimplemantasikan untuk pokok2 bunga dan apa2 sahaja yang perlukan jagaan rapi dan belaian kasih sayang (isteri takleh aa)..

4. masalah – malas nak kemas barang utk pindah.. ataupun tak larat nak angkat barang berat2 masa pindah..
penyelesaian – benda ni dah ada kat jepun.. iaitu syarikat pindah randah.. kat malaysia takde lagi rasanya.. dengan khidmat pindah randah mudah ini, tiada lagi masalah terpaksa bercuti utk pindah rumah dan kemas rumah lama.. malah anda boleh pindah pada hari kerja sekalipun.. just telefon syarikat tersebut dan dia setelkan semua..

5. masalah – susah nak bangun pagi @ subuh untuk mereka yang bekerja sampai lewat malam ataupun bimbang terlewat menghadiri appointment penting seperti nak naik flight, pergi meeting dsbgnya..
penyelesaian – sediakan business utk kejut mereka.. maybe dengan cara mencipta alat yang pasti boleh bangun walau macamana keadaan anda tidur sekalipun.. kena buat research lah dulu kan.. kalau services, boleh start dengan telefon dulu sebanyak 10 kali bagi yang jenis degil jugak nak bangun tu.. tapi kalau lagi degil lagi.. anda akan datang ke rumah mereka untuk kejut mereka di rumah.. dengan menekan loceng dsbgnya.. pasti bangun punyalah.. :)

ini antara idea bisnes unik yang saya ada

1.bisnes yang menawarkan produk-produk sebagai hadiah sampingan yang digunakan oleh para peniaga untuk menarik pembeli membeli produk mereka.conthnya peniaga ni nak jual pencuci pinggan, jadi kalo beli 3 pencuci dapat percuma satu pinggan.Pinggan tersebut custom made dandibeli oleh peniaga tersebut di kedai saya yang menawarkan produk-produk sebagai hadiah sampingan tersebut.

2. menawarkan iklan di label produk anda.contoh anda mempunyai produk barangan kosmetik.jual sedikit ruang di dalam label produk anda kepada pengiklan2 yang berminat.atau jika anda baru nak berniaga, cari sponsor untuk cover kos pembuatan produk anda dan tawarkan iklan di label produk anda sebagai pulangan

Saya tengah dok pikir-pikir pasal bisnes ekstrak minyak/ pati herba seperti halia, serai wangi, cengkih, kayu manis, jintan, kunyit dan lain-lain. Saya berpendapat bisness ni menguntungkan kerana :

1) Terdapat permintaan yang besar dalam industri makanan, industri kosmetik, industri perubatan, kesihatan dan lain-lain. Boleh eksport ke luar negara seperti eropah sebagai bahan untuk Aromatheraphy dsb.)

2) Tahan lama…. dalam bentuk minyak/pati yang disimpan dalam persekitaran terkawal mungkin boleh tahan lama lebih ari 10 tahun.

Tapi saya perlu lihat dan buat kajian dulu….kajian pasaran, kajian pesaing, kajian produk. Nampak macam best aje….:smartass:

Sy ada bertanya Kem.Pelancongan dulu ttng Homestay, ada lah dikit info utk Bonda.
Fikir2kan, harap bermunafaat.

“PRA SYARAT MENYERTAI PROGRAM HOMESTAY KEBANGSAAN

1.Hadir Krusus asas Homestay anjuran Institut kemahiran Desa (INFRA), Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah

2.Lulus pemeriksaan rumah yang di anjurkan oleh Kementerian Pelancongan / Majlis Tindakan Pelancongan Negeri (MTPN) dengan kerjasama:
a. Persatuan Homestay Malaysia
b. Tourism Malaysia
c. Pihak Berkuasa Tempatan
d. Kementerian Kesihatan
e. JKKK / Penyelaras Homestay , dan

3.Berdaftar dengan Kementerian Pelancongan Malaysia “

Bila ctc JKKK, ada syarat lagi, tergantung setiap negeri -
saperti ada program lawatan dkawasan berdekatan
bukan jalang2, makang2, tapi aktiviti harian peduduk persekitaran.
Mungkin diKT (pasti ada byk program) ,
macang buat kepok lekor, ikan keringke, sulam kain songkek, cop batik, buat wau bulang
aktiviti pantai, dll
nasib baik lah Bonda byk blh dfikirkn.

Cadangang JKKK, pelawat2 akan makang apa yg Bonda makang,
baru lah orang kata ‘Homestay”

HMM…masih ingat lagi dengan thread ni ? Bonda saje nak share potensinya setelah hampir 3 bulan menceburi bidang nih..

Alhamdulillah, seronok jugak rasanya.. much..much better dari sewakan saje rumah pada orang. Bayangkanlah..kalau sewakan rumah tu pada orang, paling tinggi Bonda cuma boleh dapat RM 500 sebulan. Tapi pas buat homestay nih.. kalau ada orang nak sewa 10 hari sebulan pun, Bonda dah boleh dapat RM 1800 sebulan.. Passive income. Cuma promote sesikit.. then tunggu call.. hantar kunci, pungut duit. Done.

Sesape yang ada rumah lebih tu especially kat lokasi strategik, Bonda advised buat homestay je dari sewakan pada orang secara bulanan.

Kelebihannya :
1) Rumah tak rosak.
2) Duit dapat terjamin dan potensi dapat lebih banyak..
3) Hari-hari yang takde orang guna, kita boleh lepak-lepak kat situ especially utk suami yang merajuk ngan isteri.. :smartass:

Sekarang Terengganu tengah sibuk ngan SUKMA, hampir semua homestay penuh.. Bondanye homestay pun kena booking gak utk 7 pemain golf dari Melaka.. but terpakse tolak.. pasal two of them non muslim..

Alamak.. Bonda terima yang Muslim saja maa.. nama pun PENGINAPAN TERATAK MUSLIM.. he..he..

Musim cuti sekolah akhir bulan 5 ni lagi busy yer… ramai orang kawin..

Yang bestnya buat homestay nih.. kita boleh deal dengan saingan kita.. sebab masa musim tepu.. diorang pun akan tolak customer dia kat kita..
So, kita just bagi dia komisyen sikit. Seronok rasanya pasal boleh bersahabat dengan pesaing sendiri..

Ape pun.. to those yang nak menceburi bidang ni.. Bonda recommend.

Reblog this post [with Zemanta]
About these ads

Make a Comment

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: