AROUND SABAH

SEMAK BAKI AKAUN TABUNG HAJI SECARA ONLINE

Posted on 5 December 2018. Filed under: AROUND SABAH |

Bagi mereka yang biasa memindahkan duit ke akaun tabung haji secara online sudah pastinya buku akaun Tabung Haji mereka tidak dikemaskini dengan baki terkini. Maklumlah, semua transaksi berlaku secara online.

Dinasihatkan supaya pergi cawangan Tabung Haji terdekat untuk mengemaskini buku akaun Tabung Haji.

Bagi mereka yang hendak semak baki akaun tabung haji secara online, kini mereka boleh berbuat begitu melalui Maybank2u. Pastikan korang dah daftar akaun Tabung Haji tu dalam sistem Maybank2u

cek balance tabung haji

Semak Baki Akaun Tabung Haji Secara Online

proses cek baki dalam tabung haji di maybank

1. Selepas anda login akaun Maybank2u anda, klik pada Accounts & Banking

cara semak baki tabung haji di maybank

2. Seterusnya klik pada menu Transfers.

step by step semak baki tabung haji di maybank2u

3. Klik pada menu Tabung Haji.

cek balance di tabung haji secara online

4. Klik pada Balance Inquiry.

semak nombor akaun tabung haji

5. Pilih akaun No Akaun Tabung Haji yang hendak disemak baki.
Tamat

Read Full Post | Make a Comment ( None so far )

Terkini. Grow Asia Capital hanyalah satu skim penipuan pelaburan, Ponzi dipenghujung tahun 2018.

Posted on 30 November 2018. Filed under: AROUND SABAH |

Modus Operandi pelaburan di Grow Asia Capital yang amat berjaya menjebak ramai para pelabur:

– Bersandarkan perniagaan penanaman, borong dan eksport Durian Musang King (yang mana boleh dilihat permintaan dan harga jualan durian jenis ini amat tinggi di Sabah).

– Pemilikan beribu-ribu ekar tanah yang mengkhusus dengan tanaman buah durian di seluruh Malaysia.

– Punya cawangan syarikat di Thailand, Singapura.

– Syarikat sedang berusaha untuk disenaraikan ke Bursa Saham Kuala Lumpur pada tahun hadapan.

– Sistem Log-in bagi para pelabur yang kemas, bersistematik, mudah difahami, mesra pengguna.

– Butiran ROI (Return On Investment) yang jelas, mudah difahami dan arahan, panduan dari admin syarikat berkenaan tarikh tarikh pembayaran, penerimaan ROI dari pelbagai bank.

– Pendaftaran ahli baru yang cepat dan mudah (segalanya di hujung jari sahaja seperti perbankan Internet, screen shot, verification melalui whatsapp), berserta insentif yang cukup mengujakan (komisen tajaan sehingga level 3 yang mempercepat kan lagi pulangan pelaburan)

– Pelaburan ahli baru yang sangat efisien (hari ini join, besok dah mula terima ROI di akaun bank pilihan masing masing).

– Perkiraan pelaburan untuk balik modal dengan pelaburan RM 6k cuma mengambil masa 20 hari waktu bekerja!!. Hari selepasnya adalah keuntungan pelaburan.

(Tidak ada lagi mana mana syarikat, sistem pelaburan lain yang mampu menawarkan pulangan wang pelaburan yang segera, efisien seperti Grow Asia Capital, Hari hari syarikat bank in ke akaun anda!!)

Kronologi kegagalan sistem ini dari berfungsi seperti yang sepatutnya dan menjadi skim penipuan adalah seperti di bawah ini,

 

Antara isi kandungan laporan polis yang dibuat oleh salah seorang pelabur Grow Asia Capital.

Pada hujung bulan 10 Oktober 2018, semasa saya berada di ______ telah membuat 1 pelaburan melalui Grow Asia Capital melalui penama Oriel (010-9565898) , stanley ( 016-9533254) melalui 2 akaun CIMB Grow Asia Capital bernombor 8603423261 dan Corousell Capital Malaysia 8603080426.

Pelaburan dibuat mengikut pilihan pakej dengan tempoh pulangan mengikut harian waktu bekerja (detail disertakan) dan segala perjalanan transaksi pelaburan ada pada website yang disediakan kepada pelabur setelah membayar pakej pelaburan.

Setelah melabur lebih kurang 1 bulan lebih pulangan yang dijanjikan telah dapat dengan konsisten dimana pulangan dibayar terus pada akaun bank pelabur. Pada 16hb November 2018 ,

Syarikat ini mula mempunyai masalah pembayaran Pulangan Pelaburan dan pda 19 NOV 2018 pihak syarikat melalui Oriel dan Stanley memaklumkan bahawa pembayaran ditangguhkan atas sebab-sebab masalah akaun , dimana pihak bank sedang menyiasat akaun syarikat dan akan beroperasi semula seperti biasa pada 27/11/2018.
Namun sehingga sekarang penama di atas telah gagal dihubungi dan website sistem juga telah dimatikan dan saya gagal untuk melayari website tersebut. Saya dan para pelabur lain risau kerana penama diatas gagal dihubungi dan telah mematikan telepon bimbit.

Dan kami merasa curiga dan tertipu.
Maklumat awal yang saya perolehi bahawa satu akaun atas nama syarikat Corousell yang digunakan untuk transaksi urusniaga telah membuat pengeluaran semua wang yang ada dan telah dibuat oleh penama:

Muhammad Jazrul Bin Abdul Aziz.(Mykad no. 890111-12-5453 )

dan Wan Mohd Khairul Ambia Bin Ibrahim.

(Mykad no. 820903-05-5357) dipercayai untuk melesapkan diri.

Kami mendapati kami semua tertipu dengan nama samaran Oriel sebagai Muhmmad Jazrul Bin Abdul Aziz dan Stanley Sebagai Wan Khairol Ambia Bin Ibrahim.

Dengan ini saya/kami juga mohon pihak PDRM menyiasat keatas Pegawai Bank yang bertugas dalam transaksi pengeluaran wang dalam jumlah yang besar berkaitan penama syarikat dan orang yang disyaki diatas kerana disyaki bersubahat.

Pada hari ini ju juga,saya telah mendapat maklumat bahawa mereka juga telah membuka satu scam iaitu HABOUR MALL yang menggunakkan akaun atas nama Jazrul Bin Abdul Aziz.

Laporan ini dibuat untuk tindakan pihak PDRM dan rujukan Mahkamah.

Latest update:

Penipu pelaburan ‘durian Musang King’ dicekup
Wan Faizal Ismayatim

GAMBAR hiasan
wfaizal@nstp.com.my

POLIS menahan seorang lelaki disyaki dalang penipuan pelaburan ‘durian Musang King’ membabitkan kerugian hampir RM850,000.

Lelaki tempatan berusia 25 tahun berasal dari Kota Belud itu ditahan Bahagian Siasatan Jenayah Komersial (BSJK) Ibu Pejabat Polis Daerah Kota Kinabalu di Telipok Square di sini, pagi tadi.

Ketua Polis Daerah Kota Kinabalu, Asisten Komisioner Habibi Majinji berkata, suspek ditahan susulan laporan polis daripada seorang mangsa yang membuat bayaran sebanyak RM12,000 dalam pelaburan itu melalui sebuah syarikat.

Katanya, syarikat itu menawarkan pelaburan ‘Durian Musang King’ melalui iklan di WhatsApp yang menjanjikan pulangan sehari sebanyak RM720 selama 78 hari.

“Mangsa tertarik dengan ganjaran dijanjikan lalu membayar RM12,000 pada 11 November lalu ke dalam akaun bank milik sebuah syarikat, namun mangsa hanya dapat pulangan RM3,600 dan selepas itu tiada bayaran diterima.

“Mangsa diberitahu oleh wakil syarikat melalui aplikasi Telegram bahawa sistem syarikat dalam proses naik taraf dan tidak dapat membuat bayaran kepada pelabur.

“Bagaimanapun, mangsa berasa pihak syarikat berkenaan telah menipu dan membuat laporan polis untuk tindakan lanjut,” katanya menerusi kenyataan hari ini.

Habibi berkata, dengan penahanan suspek, pihaknya dapat menyelesaikan 52 laporan polis yang diterima oleh Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Sabah dengan anggaran kerugian RM848,719 setakat hari ini,” katanya.

Beliau berkata, kes disiasat mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan kerana menipu dan orang ramai dinasihatkan berhati-hati dengan individu atau sindiket yang menawarkan perniagaan pelaburan dengan janji pulangan lumayan.

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 30 November 2018 @ 10:14 PM

2018 © Harian Metro.
New Straits Times Press (M) Bhd.

https://www.hmetro.com.my/node/399622/amp

Read Full Post | Make a Comment ( None so far )

Pelaburan Pakej terbaru dari Syarikat Grow Asia Capital

Posted on 13 November 2018. Filed under: AROUND SABAH |

Sekadar berkongsi untuk pelaburan di *GROWASIA CAPITAL*

*PAKEJ *RM350 – XO pendapatan harian Rm12.25x 66 hari- total kita dapat *RM808.50*

*PAKEJ RM1250*
*RED PRAWN*
*pendapatan harian RM50x 69 hari. Total kita dapat *RM3450*

*PAKEJ RM3000*
*GOLDEN PHOENIX*
*Pendapatan harian RM135 x 72 hari – total kita dapat *RM9720*

*PAKEJ RM6000*
*MUSANG KING*
*pendapatan harian RM300 x 75 hari – total kita dapat *Rm22,500*

*PAKEJ 12,000*
*MUSANG EMAS*
*pendapatan harian RM720 X 78 hari – total kita dapat RM56,160*

*RETURN OF INVESTMENT/ ROI akan dimasukkan terus ke akaun Bank anda pada setiap hari*

Nota kaki:

*1. Send us your details*

Registration ⚠⚠⚠⚠⚠

FULL NAME
BANK NAME
BANK ACCOUNT NUMBER
USERNAME
EMAIL
PHONE NUMBER
IC NUMBER
DATE OF BIRTH
ADDRESS
*2. Bank In Company*
🛑 CIMB Carousell Capital 8603080426
*3. Send me your bank in slip & I will activate it*

4. Username & Password will be sent

*www.GrowAsiaCapitalMalaysia.com *

Welcome to be one of Grow Asia Capital Malaysia big family! 👩‍👩‍👧‍👧👨‍👨‍👧‍👧

https://wasap.my/60198612758

 

 

 

 

Read Full Post | Make a Comment ( None so far )

Grow Asia Capital Malaysia.

Posted on 31 October 2018. Filed under: AROUND SABAH |

*Bagaimana Grow Asia Capital Malaysia (GA) dapat bayar kita begitu tinggi?*

1. GA punyai hampir 4,000 ekar ladang durian di Malaysia). E.g., GA memproses durian (musang king) dengan kos RM10; dijual dengan harga lebih RM90 di China atau Eropah – untung RM80. Pelabur dapat RM20 daripada pelaburan RM10 dalam 3 bulan. Grow Asia dan sekutu pula untung kasar RM60.

2. Apabila kita pinjamkan GA RM6,000, GA kembalikan kepada kita dalam tempoh 75 kali bayaran termasuk untung. Dalam masa itu, GA dan sekutu boleh pusing RM6,000 itu 10 kali, menjadikan RM6K itu seperti RM60K.

Melalui pusingan-pusingan tersebut, mereka boleh untung sehingga RM540,000!, satu potensi keuntungan yang menakjubkan! Pelabur dapat untung RM16,500 dalam tempoh itu; satu jumlah kecil berbanding potensi keuntungan yang boleh diperolehi daripada RM6K yang dipusingkan dalam perniagaan oleh syarikat yang bijaksana ini.

3. Apabila dapat mengumpul duit begitu banyak, mereka pula akan mampu membiayai projek-projek perniagaan yang gergasi; keuntungan bertambah tinggi lagi. Globalisasi serta dasar ekonomi terbuka di samping alam persekitaran dan logistik perniagaan yang semakin kondusif di seluruh dunia memangkin serta memudahkan lagi operasi perniagaan yang berasaskan modal mega.

Dengan modus operandi perniagaan hebat ini, maka lebih memungkinkan pihak GA membayar apa yang dijanjikan kepada setiap pelabur dengan tepat, memuaskan serta meyakinkan. Lagi tinggi jumlah dana dari pelabur yang terkumpul, lebih termotivasi mereka menginovasikan serta melaksanakan perniagaan yang tidak pernah terfikir atau terjangkau di fikiran kita! Sama seperti sistem internet menakjubkan yang tidak pernah terlintas di fikiran kita beberapa dekad yang lalu.

4. Di China, kapitalisma tidak sangat diketahui seperti di negara-negara kapitalis. Tetapi, dengan 1.6 bilion orang, berapa trilion pun duit, dapat mereka kumpulkan dengan cara yang GA laksanakan sekarang ini.

Saya kira, itulah sebabnya mengapa China sekarang mempunyai kekuatan ekonomi dan kewangan yang menggerunkan.

Saya percaya idea GA banyak didasarkan serta dipengaruhi oleh pengalaman serta kejayaan negara China dalam mengumpul modal serta melaksanakan projek-projek di beberapa negara ketika ini!

Pendapat & Pandangan oleh Taidin Suhaimin
http://ugmc.bizland.com/lbpts.html

https://wasap.my/60198612758

Read Full Post | Make a Comment ( 8 so far )

Skim Amanah Rakyat (Sara) 1Malaysia:

Posted on 9 February 2012. Filed under: AROUND SABAH, Banking, canggihlaksana, Finance, HYIP, Pelaburan, peluang perniagaan, Pendapatan Aktif | Tags: |

Skim Amanah Rakyat (Sara) 1Malaysia:

Borang permohonan dan syarat boleh didapati di laman web ini:
http://www.sara1malaysia.com.my/n_index.php
(klu redirect, its mean laman tuh sesak dah)
Sekadar perkongsian pemahaman – Borang tersebut hendaklah di saksikan oelh ketua Jabatan , Syarikat anda berkhidmat, jika peniaga salinan penyata bank selama 3 bulan berturut2, segala salinan ic (bagi suami maupun isteri) dan salinan surat beranak (bagi setiap tanggungan) di sahkan benar oleh majkian.
1- setelah selesai serahkan di kaunter 4 panel bank yang ditetapkan.
2- kelulusan akan dimaklumkan pada anda dalam masa 2 minggu dari tarikh penghantaran borang.
3- Jika permohonan diluluskan pehak bank akan membuka 2 akaun atas nama anda (1 akaun Amanah Saham 1 Malaysia dan satu lagi akaun pinjaman di bank tersebut).
4- pada setiap bulan pelaburan dari pinjaman ini akan anda terima dalam bentuk tunai di akaun A S 1 M tersebut sebanyak RM 134.00 dan wang ini anda boleh keluarkan dan digunakan untuk membuat pembayaran ke akaun pinjaman di bank pilihan anda dengan bayaran sebanyak RM 84.00 sebulan.
5- Baki lebihan dari keuntungan dalam pelaburan A S 1M dan pembayaran pinjaman adalah sebanyak RM 50.00 (RM 134 – 84.00 = RM 50.00).. boleh di ambil atau anda biarkan sahaja di dalam akaun A S 1M tersebut (dengan andaian wang tersebut tidak di usik anda akan perolehi wang tunai bersih sebanyak RM 3000.00 pada tahun ke 5) dan ini belum termasuk wang pelaburan yang dipinjamkan kepada anda sebanyak RM 5,000.00 tersebut.
6. Tetapi… Jika anda tidak membuat pembayaran atau lewat membayar bagi pinjaman A S 1 M ini di Bank pilihan anda mengikut tarikh pembayaran yang ditetapkan, anda adalah tidak layak untuk mendapat RM 134.00 tersebut.. !!!

sumber berita : http://www.facebook.com/allatiffhm

Read Full Post | Make a Comment ( None so far )

Sejarah Tulisan Times New Roman

Posted on 9 February 2012. Filed under: AROUND SABAH |

Kalau sebut je pasal tulisan Times New Roman mesti kebanyakkan korang tahu..Sebabnya tulisan atau yang korang selalu panggil ‘font’ tu merupakan tulisan wajib dan sering kali dipakai dalam dunia komputer..Tapi, pernah tak kita terfikir untuk tahu tentang sejarah penciptaan huruf jenis Times New Roman ni? Bagi korang yang berminat nak tahu tu, hari ni mungkin hari bertuah korang, meh baca kat bawah ni =D

Huruf ini direka dan dicadangkan oleh seorang lelaki berbangsa Inggeris yang bernama Stanley Morrison. Beliau lahir pada tanggal 6 Mei 1889 di Wanstead, England. Stanley bermula sebagai seorang lelaki yang tidak memiliki apa-apa pengetahuan tentang percetakan, namun lama-kelamaan beliau banyak memegang posisi penting dalam dunia tersebut. Pengetahuannya yang banyak dalam bidang tipografi diperolehi sejak beliau menjadi anggota percetakan di The Pelican Press.

Cintanya kepada Tuhan membuatnya banyak membaca buku-buku agama, bahkan karya tipografinya yang pertama juga ditujukan untuk gereja. Setelah keluar dari The Pelican Press, beliau bekerja untuk Cloister Press di Manchester. Banyak rekaan terbaiknya dihasilkan ketika beliau bekerja di situ. Lebih-lebih lagi, karyanya banyak mencerminkan latar belakang gereja Katolik. Perkara ini boleh dilihat pada ilustrasi dan pelbagai dekorasi yang beliau gunakan. Oleh kerana beliau sangat benci akan peperangan, gerakan anti-perangnya membuatkan beliau dipenjara selama empat tahun (1914-1918).

Berasal dari suratkhabar “Times”


Selama lebih kurang 30 tahun (1929-1960) Stanley Morrison menjadi konsultan huruf untuk akhbar The Times di London. Pada tahun 1931, beliau berkata pada Times, ”The Times merupakan akhbar yang telah memiliki pelanggannya sendiri, kita memerlukan sebuah huruf yang tidak sama dengan barang dagangan pada umumnya, huruf itu harus baik pada dasarnya, namun juga mencerminkan kekuatan dari garis, konsistensi, dan ekonomi bagi The Times”.

Kerana kata-katanya itulah, 3 Oktober 1932 menjadi hari perkenalan jenis huruf “Times” di khalayak ramai, kerana pada hari itu untuk pertama kalinya akhbar The Times dicetak dengan menggunakan jenis huruf yang mempunyai identiti akhbar itu sendiri. Stanley Morisson bukan lah satu-satunya manusia yang berada di sebalik kejayaan huruf tersebut. Beliau juga dibantu oleh rakannya yang bernama Victor Lardent sebagai orang yang bertanggungjawab mereka rancangan huruf ini.

Huruf bernama ‘Times’ ini dengan cepat menjadi sangat popular pada masa itu, banyak digunakan di akhbar, majalah, mahupun buku laporan tahunan perniagaan. Huruf ini didaftarkan patennya di The Monotype Corporation di England, namun ia juga turut didaftarkan di syarikat paten Linotype di Amerika, kerana akhbar The Times banyak mendaftarkan paten dari produk-produknya ke Linotype. Akhirnya, pada tahun 1945, The American Linotype Company mendaftarkan nama dagang ”Times Roman” secara berasingan, bukan sebagai sebahagian dari The Times ataupun Monotype. Di sinilah terjadinya perbezaan nama untuk penggunaan huruf ini dalam komputer. Linotype dan perniagaan-perniagaan di bawah labelnya seperti Adobe dan Apple Macintosh menggunakan nama ”Times Roman”, sedangkan Monotype dengan perniagaan-perniagaan di bawah labelnya seperti Microsoft menggunakan nama “Times New Roman”.

Pada era 80-an, Monotype mereka semula huruf Times New Roman dan menyatakan bahawa huruf yang direka semula ini jauh lebih baik daripada Times Roman yang dimiliki Linotype. Disebabkan tidak mahu mengaku kalah, pada tempoh waktu yang berdekatan, Adobe-Linotype juga telah melancarkan siri baru huruf Times, yang sudah tentu mereka nyatakan sebagai huruf yang baru dan juga jauh lebih baik berbanding huruf milik Monotype. Pada dasarnya, sebahagian atau mungkin seluruh pengguna huruf ini tak akan menyedari atau bahkan tidak mempunyai masalah antara keduanya walaupun huruf-huruf tersebut dicetak dengan sangat jelas dengan ukuran 10 pt dan dalam resolusi tinggi 300 dpi.

Selepas berbagai pertentangan di atas, terbukti bahawa Stanley Morrison telah berjaya mencipta huruf yang bagus dengan ciri khasnya yang tersendiri sehingga jenis huruf ini terus dikenang dan digunakan oleh semua orang hingga ke saat ini. Beliau meninggal dunia pada 11 Oktober 1967 di London, England.

p/s: kebanyakkan dari kita lebih kenal ‘font’ News Time Roman daripada pereka nya, betul tak?

Read Full Post | Make a Comment ( None so far )

1,000 pekerja Facebook jadi jutawan

Posted on 9 February 2012. Filed under: AROUND SABAH |

1,000 pekerja Facebook jadi jutawan

BY : AMEKAW

SEBAHAGIAN daripada pekerja Facebook yang bakal menjadi jutawan menjadi penghias dokumen tawaran IPO dikemukakan Facebook Inc kepada Suruhanjaya Sekuriti dan Saham AS.

LOS ANGELES: Mereka menghabiskan masa bertahun-tahun untuk merancang pengembaraan serba mewah, mengimpikan memandu kereta sport paling mahal dan menetap di apartmen serba lengkap di California.

Kini, ketika proses pengapungan bernilai RM15 bilion Facebook di pasaran saham semakin hampir, sekurang-kurangnya 1,000 pekerja rangkaian sosial berpangkalan di Menlo Park itu akan bakal menjadi jutawan.

Semalam, Facebook mengemukakan kertas kerja kepada pihak berkenaan untuk penawaran penyenaraian awam (IPO) paling ditunggu-tunggu sejak langkah sama dilakukan Google pada 2004.

Tindakan itu dijangka menjadikan syarikat sangat berjaya itu bernilai sehingga RM300 bilion.

Syarikat yang mempunyai 3,000 pekerja itu berharap dapat menyenaraikan Facebook di bawah simbol FB di Pasaran Saham New York atau Pasaran Saham Nasdaq.

Dalam peraturan difailkan kepada Suruhanjaya Sekuriti dan Saham, Facebook Inc membayangkan harapannya untuk mengumpul sehingga AS$5 bilion (RM15 bilion) melalui IPO berkenaan dan ia adalah rekod baru untuk syarikat teknologi di pasaran saham selepas Google mencatatkan nilai RM5.73 bilion pada 2004.

Ia menjadi perubahan besar terhadap syarikat yang dijelaskan pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Facebook Inc, Mark Zuckerberg, dalam dokumen berkenaan sebagai “pada peringkat awal tidak dicipta untuk menjadi syarikat.” “Ia dibangunkan untuk menyempurnakan misi sosial – bagi menjadikan dunia lebih terbuka dan saling berhubung,” katanya.

Zuckerberg juga menyatakan, mereka menanam budaya unik dan pendekatan pengurusan dikenali sebagai “Kaedah Penggodam.” “Ungkapan ‘penggodam’ diberi gambaran negatif secara berlebihan dalam media sebagai seseorang yang menceroboh komputer.

“Hakikatnya, penggodaman bermaksud membina sesuatu dengan pantas atau mencuba batasan kemampuan diri,” katanya.

Dokumen dikemukakan Facebook Inc juga mendedahkan beberapa fakta penting firma banyak berahsia itu, selain kawalan ketat Zuckerberg ke atas pelbagai aspek pengurusan syarikatnya.

Ketika semua pihak menyangka setiap penutur berbahasa Inggeris memiliki akaun Facebook, sebenarnya rangkaian itu baru meneroka 60 peratus pasaran di Amerika Syarikat, Britain dan paling popular di Chile, Turki dan Venezuela.

Dokumen itu menyatakan, mereka menyasarkan China kini mengharamkan Facebook sebagai pasaran besar selanjutnya, tetapi ragu mampu menyediakan dasar tapisan diterima kerajaan negara berkenaan. – DM

sumber: hmetro.com.my

Read Full Post | Make a Comment ( None so far )

Ferrari bernilai RM100 juta !!!

Posted on 8 February 2012. Filed under: AROUND SABAH |

LONDON: Sebuah kereta Ferrari dijual dengan harga $20 juta (RM100 juta), menjadikannya kereta paling mahal di Britain. Ia satu daripada 39 model kereta siri 250 GTO yang dibuat dari 1962 hingga 1964. Kereta berkenaan dipercayai dijual oleh pengumpul kereta Ferrari, Jon Hunt yang membelinya pada 2008 dengan harga $15.7 juta, rekod dunia ketika itu. Hunt yang mengasaskan agensi hartanah Foxtons sebelum menjualnya dengan harga $370 juta pada 2007, menjual Ferrari buatan 1963 itu pada harga $20.2 juta, mencatatkan keuntungan sebanyak $4.5 juta dalam masa hanya tiga tahun. Kereta yang bernombor plat 5095 itu dilengkapi enjin V12 dan mampu mencapai kelajuan 287 kilometer sejam. Harga baru kereta itu pada 1963 ialah $6,000, sama harga dengan sebuah rumah berkembar pada 1960-an. Ferrari 250 GTO itu kini adalah kereta kedua termahal di dunia selepas kereta Bugatti keluaran 1936 yang dijual pada harga $26 juta pada 2010.


– Agensi sumber: hmetro.com.my

Read Full Post | Make a Comment ( None so far )

Groups of Business Leaders, Advisor and Leverage.

Posted on 11 November 2011. Filed under: AROUND SABAH, canggihlaksana, Finance, Kareer, Kerjaya, kursus, Pelan Perniagaan, peluang perniagaan, Pendapatan Aktif, Pendapatan Pasif, Perbankkan, Plan Perniagaan | Tags: , , , , , , , , , , |

http://canggihlaksana-group.webs.com/

Groups of Business Leaders, Advisor and Leverage.

PERKHIDMATAN YANG DITAWARKAN:

1.      Pendaftaran Perniagaan Pemilik Tunggal.

2.      Pendaftaran Perniagaan Pemilik Perkongsian.

3.      Pendaftaran Kementerian Kewangan (MOF).

4.      Pendaftaran Status  Bumiputera  di Kementerian Kewangan (PMS) dan E-perolehan.

5.      Pembaharuan Pendaftaran.

6.      Permohonan Tambah Bidang.

7.      Penyediaan Pofail Syarikat.

8.      Kemudahan Kemaskini Profil Pembekal

9.      Penyediaan Kertas Kerja / Proposal Permohonan Pinjaman.

10.  Penyediaan Plan Perniagaan.

11.  Pendaftaran Pusat Khidmat Kontraktor PKK, CIDB.

12.   Akaun Syarikat Enterprise dan Sdn Bhd.

13.   Akaun / Pengiraan Cukai (INCOME TAX) Syarikat dan Individu.

14.   Agensi Pencari Pekerjaan.

15.  Agensi Peluang Pendidikan di IPTS.

Sila hubungi:  088-243069 (Office) atau agen – agen kami 019-8612758 – Abd Latiff Hj. Muluk untuk mendapatkan khidmat nasihat , bimbingan bidang perniagaan yang ingin diceburi  atau datang sendiri ke pejabat operasi kami di Lot 2, Blok A, Taman Keramat, Km.4 jalan Tuaran Lama, 88400 Kota Kinabalu untuk keterangan lebih lanjut.

We look forward to hearing from you!

Read Full Post | Make a Comment ( 1 so far )

RE: GREAT ERA INVESTMENT GROUP Tak bayar!!?

Posted on 25 October 2011. Filed under: AROUND SABAH, FOREX, HYIP, Pelaburan, peluang perniagaan, Pendapatan Aktif, Pendapatan Pasif | Tags: , |

GREAT ERA INVESTMENT GROUP…. saya mendapat panggilan dari seorang pelabur semalam ..menceritakan mengenai pelaburan beliau.. dan wang pelaburan yang beliau SEBANYAK  USD990 (lebih kurang RM2-3k) telah di bank in kan, ke acc. maybank beliau.. dan menurutnya sehingga kini lebih 10 hari .. wang tersebut belum masuk lagi ke acc. tersebut.

Nota: oleh kerana nombor  h/p saya tertera di laman ini.. beliau menjangka saya seorang yang amat arif dalam pelaburan di GREAT ERA INVESTMENT GROUP.. untuk pengetahuan anda saya cuma pelabur kecil-kecilan.. nilai pelaburan saya cuma USD200 sahaja !! .. so please, pada sesiapa yang tahu perkembangan dalam hal ini, kita berkongsi – kongsi info, dan kalau saya punya maklumat terkini, akan saya maklumkan dalam laman ini.. SALAM UKHUWAH.

Read Full Post | Make a Comment ( None so far )

GREAT ERA INVESTMENT GROUP

Posted on 23 August 2011. Filed under: AROUND SABAH, canggihlaksana, Finance, FOREX, HYIP, Pelaburan, Pelan Perniagaan, peluang perniagaan, Pendapatan Aktif, Pendapatan Pasif, Plan Perniagaan | Tags: |

GREAT ERA INVESTMENT GROUP

PEMBAYARAN Return On Investment 7 HARI SEMINGGU
PEMBAYARAN TERUS KE AKAUN BANK MBB/CIMB/PUBLIC BANK
TEMPAH POSISI ANDA DENGAN SEGERA
LAYARI www.gei2u.com ATAU HUBUNGI SEGERA 019-8612758

MULAKAN PELABURAN ANDA SERENDAH USD100 atau RM350

PEMBAYARAN PULANGAN 7 HARI SEMINGGU SELAMA 90 HARI

PEMBAYARAN TERUS KE AKAUN BANK TEMPATAN DI 10 BUAH NEGARA

TEMPAH POSISI ANDA DENGAN SEGERA

LAYARI www.gei2u.com ATAU HUBUNGI SEGERA 019-8612758

ANDA INGIN TRADE FOREX DAN EMAS?

TAPI TIDAK TAHU BAGAIMANA?

BIAR GREAT ERA INVESTMENT LAKUKAN UNTUK ANDA

GREAT ERA INVESTMENT ADALAH SEBUAH SYARIKAT DARI PANAMA YG MELAKUKAN FOREX TRADING DAN GOLD TRADING…

ANDA HANYA MEMBERI MODAL 

DENGAN MODAL SERENDAH RM350 @ RM1500 @ RM3500 @RM9000 RM17500

ANDA MAMPU MENJANA LEBIH RM157,500 SEMINGGU

SEMUANYA DIJEMPUT SERTAI KAMI !!

PELAN PASIF (1.65 % – 2.1 % SETIAP HARI SELAMA 90 HARI )

CONTOH: JIKA ANDA JOIN PAKEJ  SILVER (RM3,500), ANDA AKAN DAPAT 1.85 %(RM55.50) SEHARI SELAMA 90 HARI JADI ANDA SUDAH UNTUNG 166.5 % ATAU RM4,995 SENANG-SENANG SAHAJA SAMBIL SANTAI-SANTAI…Program Great Era Investment sangat mudah diaplikasikan oleh rakaniaga, program baru yang sangat hebat dan masing-masing berpotensi mendapat keuntungan berlipat ganda. 

PLAN PASIF

 PENERANGAN PAKEJ-PAKEJ INCOME TANPA MENAJA GREAT ERA INVESTMENT


==>> PAKEJ CLASSIC STAR

(USD 100 = RM350.00)

RM350.00 – menjadi RM445.50 – dalam waktu 90 hari

Invest : RM350.00 , CASH BACK (R.O.I.) = 1.65% X RM350.00 = RM4.95/hari (selama 90 hari)

Invest : RM350.00 , balik modal selama 70 hari, baki 20 hari adalah keuntungan bersih = RM 95.50

===>> PAKEJ BRONZE STAR

(USD 500 = RM1,750.00)

RM1,750.00,- menjadi RM2,362.50,- dalam waktu 90 hari

Invest : RM1,750.00 , CASH BACK (R.O.I.) = 1.75% X RM1,750.00 = RM26.25/hari (selama 90 hari)

Invest : RM1,750.00, balik modal selama 66 hari, baki 24 hari adalah keuntungan bersih = RM612.50

===>> PAKEJ SILVER STAR

(USD 1000 = RM3,500.00)

RM3,500.00 – menjadi RM4,995.00,- dalam waktu 90 hari

invest : RM3,500.00 , CASH BACK (R.O.I.) = 1.85% X RM3,500.00 = RM4,995.00 = (selama 90 hari)

invest : RM3,500.00 balik modal selama 63 hari, baki 27 hari adalah keuntungan bersih = RM1,495.00.

===>> PAKEJ GOLD STAR

(USD 3000 = RM10,500.00)

RM10,500.00 – menjadi RM15,795.00,- dalam waktu 90 hari

invest : RM10,500.00 , CASH BACK (R.O.I.) = 1.95% X RM10,500.00 = RM15,795.00 = (selama 90 hari)

invest : RM10,500.00 balik modal selama 59 hari, baki 31 hari adalah keuntungan bersih = RM5,295.00.

===>> PAKEJ PLATINUM STAR

(USD 5000 = RM17,500.00)

RM17,500.00 – menjadi RM28,350.00,- dalam waktu 90 hari

invest : RM17,500.00 , CASH BACK (R.O.I.) = 2.10% X RM17,500.00 = RM28,350.00 = (selama 90 hari)

invest : RM17,500.00 balik modal selama 55 hari, baki 35 hari adalah keuntungan bersih = RM10,850.00.

Peluang pelaburan internet terbaru !
DAILY ROI, DIRECT REFERRAL BONUS, PAIRING BONUS & BONUS KEPIMPINAN

LEADER DIPERLUKAN DI SELURUH MALAYSIA ! PELUANG MENJADI PIONEER TEAM GEI GROUPS MALAYSIA

dibayar tiap-tiap hari terus ke akaun bank. Guna e-cash dan kita buat pengeluaran terus ke bank.

DAILY ROI masuk ke e-cash wallet dan boleh withdraw tiap-tiap hari ke bank tempatan MBB / PUBLIC BANK / CIMB (minimum withdraw USD100).

PROGRAM PERDAGANGAN MATAWANG (FOREX)

PELUANG TERBAIK JANA WANG SECARA PASIF 1.65% – 2.10 %

MENGAPA PERLU SERTAI KAMI ??

1) Global Forex program, satu dunia boleh sertai

2) Syarikat Sah dan Berdaftar di Panama

3) Pendapatan Pasif Harian 1.65 % – 2.1 % Tanpa Menaja.

4) 10% Bonus Tajaan Terus.

5) Bonus Pasangan 10% dan Maksima RM 157,500 Seminggu.

6) Bonus Matching Pasangan Downline sehingga 8 Level.

7) Bonus boleh dikeluarkan Melalui Bank Tempatan seperti Maybank, CIMB dan

Public Bank Setiap Hari (USD100) & boleh juga ditunaikan dengan MTrader.

Kami ada PLAN HEBAT untuk andaanda join dan anda boleh turut menaja dengan

bonus tajaan yang tinggi. Jika tidak mampu menaja, anda masih boleh terima pasif income

dan downline percuma dan insentif dari hasil kerjasama admin dan ahli lain semua.

Read Full Post | Make a Comment ( 1 so far )

Sabah Snake Grass 优遁草 Clinathanus Daun Belalai Gajah Gendis

Posted on 14 August 2011. Filed under: Agro Biz, AROUND SABAH, peluang perniagaan, Pendapatan Aktif, Perladangan, PERTANIAN | Tags: , , , , |

Sabah Snake Grass 优遁草 Clinathanus Daun Belalai Gajah GendisSabah Snake Grass 优遁草 Clinathanus Daun Belalai Gajah Gendis Natural Cancer Cure Herbs as reported by Malaysia local newspaper. We believed this herbs will be a good add in our Healing Methodology together with our many natural herbs extracts and substances use in Religion Alliances of Health and Healing arsenal. We also found a possible way for anyone wishes to keep these Sabah Snake Grass, 优遁草, Clinathanus, Daun Belalai Gajah, Gendis extracts for conveniences used rather than the former guides given in the below article we found and post into this threads for our readers. Our extracting guides will be to take its freshly picked leaves enough to fill into the bottle of which we will add in Raw Vinegars that contains “mother of vinegar” for extracting the herbs essentials. The soaking period should be not less than 45 days in cold dark place. Please Note: This methods had not been tried by anyone for urgent needs as far as our knowledge is concern, We highly recommend this method only when the patients are in stable conditions or is in using our very own methods and guides for their healing periods. With this methods, the patients will be able to consume it easily and does not need to keep finding the fresh leaves of which we believed it is quite a hassle works and the supplier may be short of supply or delayed in the delivery. With this methods in hand.. personal planting of this Herbs may seems to give enough supply for own family members to used as well. This methods also good for those wishes to mix with another known Cancer cure Herbs that has been reported great for cancer. The Herbs are “Graviola Stem and Leaves, Daun dan Pucuk Pokok Durian Belanda”. It is reported to have been into the research by pharmaceutical to take its extracts but they failed to do so and they abandon this projects because there will be no profits for them when no patents rights can be obtained. Below article obtained report from unknown sources “We publish it as what we found and do not take responsibility from the readers actions to believed and follow the article guides in hope for healing diseases” ; ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Good News!!! Recently, I met a man who had Lymphatic Cancer – Stage 4 with 123 lymph nodes affected. His cancer started in March 2008. Affected parts: 1st: Right lung, 2nd: Left lung, 3rd: Groin, 4th: Eye and 5th Mouth. After 9 chemo therapies he stopped the treatment on 10/11/2008 because 5 specialists said he can only survive for 3 months. Today, after more than 2 years, he has recovered and is still living. Thanks to the Sabah Snake Grass (Clinacanthus) which he planted outside his house. He blended the leaves with green apple (minus skin and seeds) and drank them after breakfast everyday. After 3 days, 6 tumours disappeared. After 13 days, he went for a blood test.The oncologist said that he was 96% cured. So far more than 1,000 people who had taken the herbs showed improvement. Case 1) Man – age 54 Lung Cancer: 3rd stage. Chemothrapy 6 times Tumour before taking Sabah Snake Grass 29mm, 44mm, 76mm Tumour two weeks after taking Sabah Snake Grass reduced to 20mm, 27mm, 67mm respectively Case 2) Woman Uterus cancer – tumour size 6cm Scheduled for surgery. After taking SSG, reduced to 3.5cm. Doctor said no need to operate Continue taking the SSG, the tumour disappeared. Case 3) Man Prostate Cancer After taking SSG for 11 days, the tumour disappeared. Case 4) Woman from KL Breast and Lung Cancer Both breasts removed – 4 stage. Very weak, cannot eat, on drip and lying in hospital. Family member poured SSG juice into her mouth through tube. After a few days, could eat and was discharged. 28 days later was all tumours disappeared. Case 5) Woman from Taiping Breast Cancer After taking SSG for 3 days, the wound dried up. Case 6) Leukemia Patients So far 4 cases have been cured after drinking SSG juice.They also drank juice from 3 leaves of Guo Sai Por (Ti Tham Tou) once per week. Case 7) Dialysis Patients After taking SSG for 10 days, stopped going for dialysis treatment Case Patients with High Cholesterol, High Blood, High Uric Acid and Diabetes After taking SSG, the conditions improved. The Sabah Snake Grass Plant Its scientific name is Clinacanthus nutans also known as – 沙巴蛇草 – Sha Ba She Cao, 鰐嘴花 – E zui hua, 憂遁草 – You Dun Cao in Mandarin or Belalai Gajah or Tarum Siam in Malay or Dandang Gendis in Indonesia. Number of leaves used for treatment for Cancer everyday: Stage 1 : 30 leaves Stage 2 : 50 leaves Stage 3 : 100 leaves (either together or seperately 50 + 50 twice a day) Stage 4 : 150 – 200 leaves (divide them and take twice a day) You can either chew or blend the leaves. When the patient gets better, reduce the number of leaves. Direction for juicing SSG a) Pour half cup of clean water in a blender b) Add 1 or 2 ice cubes to prevent heating during blending c) Add 1 quarter of lemon or half a lime juice (provide Vitamin C and prevent oxidization ) d) Wash the required fresh SSG leaves and put them into the blender e) Peel a green apple and remove the core/seeds f ) Cut the apple into 8 pieces g) Put in the pieces of apple and blend h) Sip a mouthful and swish it to mix with the saliva for better digestion to prevent “wind i) Drink with the fibre within 5 minutes. j) Drink it in the morning or afternoon 45 minutes before breakfast or 2 hours after lunch. j) If “cooling” add a slice of ginger or drink warming herbal tea (red dates, wolfberries, dried longans, lotus seeds and a few slices of ginger which is boiled together and let it simmer for at least 1 hour) later in the day. Food to avoid : Sugar and products made with sugar, honey, kembong fish, ray fish, 7 angled-fish, chicken meat, duck meat, yam, glutenous rice, margarine, durians, bird nest, ginseng and other rejuvenating herbs. Anti-Cancer Compounds Besides SSG, papaya, apricot seeds, lemon grass and many types of fresh, vegetables, fruit and herbs are anti-cancer compounds. I believe all chronic diseases can be cured with the combination of detoxification, maintaing blood Ph 7.35-7.4, increasing body oxygen, eating or drinking juices from fresh, raw fruits, vegetables and herbs, a healthy lifestyle and good eating habits. The news was published on 5/4/2011 & 6/4/2011 @ Guang Ming Daily. The plant is available at Penang Snake Temple, Ayer Item Market, BM Desa Rambai Market etc. More details pls refer to the newspaper. Big Cultivator in Malaysia Herbal cancer treatment : Traditional uses of SSG Sabah Snake Grass has traditionally been used for the following health problems: • Sore throat • Uric acid • Gout • Uterine fibroid • Kidney problems • Prostate inflammation • Skin problems like eczema, shingles, and psoriasis Others with high cholesterol, high blood pressure, high uric acid and diabetes have also benefited from Sabah Snake Grass. More uses of Sabah Snake Grass include anemia,lower cholesterol,liver disease,hepatitis B,Juandice,kidney disease,diuresis,bone fracture,painkiller,infection,pms,cut,stomach pain,food poisoning,blood cleanser,sprain injury,clear heat,poisonous snake bite,scorpion string,nettle rash,detoxification,diabetes,bruise,diuresis,kill germs,fever,rheumatism,haematoma, contusion, dysentery,dysuria(painful or diffcult urination)Also effective for deep tissue abscess. Why this herbs are so unique? This herbs was believed to be used traditionally for healing a snake bites and/or any poisons bites from bugs or poison plants. Although we did not found any report on this, but by it plant name, it should be a herbs that heals out toxicity. Cancer do have high possibility that our body detect some level of toxicity exist that brings our immune system to form a tumor to prevent the toxic from spreading it. This is also a reason why most surgical will have a high chances of cancer spreading because we cut the shield form by our body. Tumor is form when our body does not have a right solutions to heals it out or lack in healing stuff to clear the toxicity within our body. Sabah Snake Grass is a well known anti-snake venom amongst the traditional healers of Thailand. The mechanism of action of this plant is believed to be attributed to its anti-cell lysis property rather than as an anti-neuromuscular transmission blocker. They also use the plant to treat scorpion bites and nettle rash. In China the whole plant is used in various manner to treat inflammatory conditions like haematoma, contusion, strains and sprains of injuries and rheumatism. Gastrointestinal Diseases Indonesian and Thai traditional healers make use of Sabah Snake Grass to treat dysentery. The Indonesians take a handful of the the fresh leaves, boiled them in 5 glasses of water until the water level recedes to about 3 glasses and the decoction is given in a dose of 1 glass each time. Other uses In Indonesia the plant is used to treat diabetes by boiling 7 – 21 fresh leaves in 2 glasses of water until the water level recedes to 1 glass and this is given twice daily. Dysuria is treated by taking 15 g of fresh leaves and boiling them for 15 minutes. The decoction is consumed once daily. Thai traditional healers make use of the plant to treat fever. Chinese healers on the other hand consider the plant as effective in regulating menstrual function, relieving pain, anaemia, jaundice and setting of fractured bones. We would also advice anyone outside Malaysia to check with their customs regulations about the possibility to get the Fresh Sabah Snake Grass soaking in Raw Vinegars is allow to pass through one Country Customs Point or not… before placing your order with us. We cannot take any responsibility on the Country Custom Rejections of getting Sabah Snake Grass soak in raw Vinegars. So please check and confirm so that we know which country can received it. Currently this Sabah Snake Grass is on short supply by even the big cultivators.. so we seen our methods will be a more suitable to cater to more people in needs and less disappointment…. Base on our current understanding, once the leafs is harvest.. it need about two months to regrow into harvesting conditions… if this the case… not everyone will get a consistent supply for its leafs.. But if using our Raw Vinegars methods…. one plants can cater to one family for sure… We estimated one plants leafs could be enough for consumption for more than two months for the plants to reach the harvesting periods again. Off course we have no proof on its effective conditions yet but at least many will get the opportunity to get the grass to be used for a longer periods without too much worry on the supply. But base on understanding nature of vinegars…. it does should be work well for extracting plants nutrients….

Sabah Snake Grass 优遁草 Clinathanus Daun Belalai Gajah Gendis

P/S: Untuk menanan pokok ni sangat mudah , hanya dengan memotong tangkai pokoknya dan cucukkan ditanah, dia akan tumbuh. Batang pokok ni lembut kerna ianya sejenis herba. Cara terbaik penggunaan SSG ini bagi penyakit Kanser: • 50 helai daun SSG • 7 helai daun Jarum Tujuh Bilah • Sebiji epal hijau • Jus daripada 1/2 biji lemon (Semua bahan – bahan di atas digaul dan di kisar) dan menjadi minuman… pembekal pokok belalai gajah dan 7 jarum di sabah hp 0162336604 (belum coba lagi ni) mungkin juga suatu masa kelak jika saya telah menanam herba ini .. anda semua bole berurusan dengan saya 😉

Read Full Post | Make a Comment ( 4 so far )

Syarikat FOREX Gulung Tikar, Pelabur Gigit Jari

Posted on 10 March 2011. Filed under: AROUND SABAH |

MASALAH para pelabur Malaysia yang menggigit jari dalam dagangan mata wang asing (forex) kelolaan sebuah firma milik rakyat negara itu di sini, kini menjadi perbualan hangat di ruang siber.

Maki hamun, tohmahan, sumpah seranah dan kutuk mengutuk menjadi bahan utama dalam sekitar 20 blog yang berasal dari Kuala Lumpur itu.

Sasaran utama mereka ialah pemilik syarikat GECS Limited, Encik Fauzi Abdullah, 38 tahun tidak dapat dikesan keberadaannya selepas masalah yang melanda skim kelolaannya disiarkan menerusi satu siri laporan bermula April tahun lalu.

Sebelum gulung tikar dan menutup pejabatnya di tingkat 16 High Street Centre, nama firmanya dikenali sebagai Metz Global Pte Ltd yang didaftarkan di sini.

Dagangan forex kelolaannya, yang menawarkan dividen 10 hingga 15 peratus sebulan, sebelum ini adalah atas nama firma GECS Limited yang didaftarkan di kepulauan British Virgin Island.

Dagangan forex itu menarik sekitar 1,000 pelabur yang dipercayai melabur sekitar RM22 juta ($10 juta) bagi ‘cepat kaya’ kerana terpikat dengan dividen 10 hingga 15 peratus sebulan tang ditawarkan.

Para pelabur terdiri daripada pelbagai lapisan – orang biasa, penjaja, pegawai kerajaan, orang kenamaan daripada pangkat Dato’ hingga Tan Seri.

Pemeriksaan Berita Harian mendapati banyak blog itu memuat turun bulat-bulat laporan berjudul Pengarah firma ‘lesap’, pejabat gelap-gelita yang disiarkan Berita Harian pada 7 Mei tahun lalu.

Dalam blog CariGold.com, seorang pengunjung, Zayed, bertanya: ‘Mana lawyer niiii…… pi la upah lawyer kat Singapore… saman GECS…. upah Karpal Singh pun okkkk….

‘Undeng-undeng Singapore sangat hebat!!!!!!!! apa lagi…’

Seorang lagi pengunjung, Hafizuka berkata: ‘Tak bangga ke ada anak Melayu cam Encik Fauzi yang mampu buka GECS dan Metz Global dan bagi pulangan 10 hingga 15 peratus setiap bulan!’

Azam Gamat dalam forum CariGold pula berkata: ‘Punah duit aku RM10,000 nak kumpul bertahun-tahun, tapi nak hilang sekelip mata. Aduh!! nasib-nasib!!’

Rata-rata mereka menyifatkan dagangan kelolaan firma tersebut sebagai satu skim cepat kaya – bukan skim pelaburan tulen.

Namun, tiada seorang pun warga Singapura yang menyertai dagangan forex tersebut – kesemuanya rakyat Malaysia.

Seorang lagi pengunjung forum CariGold yang hanya dikenali sebagai Bijakasb berkata: ‘Orang Singapura tu pandai… dia orang dah tahu mana ada jalan short cut nak kaya. -BHS

 

Read Full Post | Make a Comment ( None so far )

Kereta mengkuang

Posted on 10 March 2011. Filed under: AROUND SABAH |

Whoots! Hairan ada, lawak pun ada bila nengok gambar-gambar yang kami terima melalui emel ni. Yer la, tiba-tiba je nengok kereta mengkuang. Haruslah ‘jakun’ sekejap dibuatnya kan.

Tertanya-tanya juga samada kereta mengkuang ni boleh guna atau tak? Boleh drive ke tak? Atau ianya dibuat untuk hiasan sajork. Huhu.. Apa-apa pun, jom layan lagi gambar kat bawah ni.

 

Read Full Post | Make a Comment ( None so far )

Waspada: Virus Komputer Yang Membawa Rakannya Bersama

Posted on 10 March 2011. Filed under: AROUND SABAH |

Print

Virus komputer yang satu ini amat unik. Tidak hanya mengganggu komputer mangsanya, virus tersebut juga punya senjata pemusnah yang lebih berbahaya. Jika komputer seseorang disambungkan ke internet, virus tersebut bakal memuat-turun virus lain.

Hebatnya, nama dan jenis virus yang di-download berbeza-beza untuk setiap komputer target baik dari nama maupun ukurannya. Hal inilah yang menyebabkan banyak program antivirus sekalipun sulit untuk melakukan deteksi dan pembersihan. Jika fail tersebut berhasil di download, maka secara automatik akan di aktifkan di komputer dan melakukan serangkaian kod jahat yang sudah ditanam di dalam tubuhnya.

Secara umum virus golongan trojan/backdoor ini cukup merepotkan. Ia akan selalu melakukan koneksi ke internet untuk memanggil alamat website yang sudah ditentukan yang akan ditampilkan secara terus menerus sehingga mengakibatkan komputer menjadi lambat. Pada saat diakses virus ini akan menginjeksi file yang mempunyai ekstensi EXE, DLL, dan HTM/HTML baik berupa file program maupun file system Windows sehingga diperlukan langkah pembersihan khusus.

Ciri dan gejala

Antivirus mendeteksi virus ini sebagai Win32.Siggen.8 sedangkan untuk file-file lain dikenali sebagai Trojan.Packed.21232, Trojan.Hotrend.34 atau Trojan.Starter.1602 sehingga disebut W32/Ramnit (Win32.Siggen.8). Berikut beberapa ciri dan gejala jika komputer terinfeksi virus W32/Ramnit (Win32.Siggen.8)

1. Akan menampilkan aplikasi Internet Explorer yang berisi penawaran atau iklan pelaburan, game dan program-program promosi (terkadang menampilkan iklan porno) dalam jumlah yang banyak secara terus menerus selama komputer terkoneksi internet sehingga menghabiskan banyak bandwidth untuk iklan yang ditampilkan dan mengakibatkan akses internet menjadi lambat.

2. Icon Removable media (USB Flash) berubah menjadi icon Folder.

3. User tidak dapat mengakses USB Flash dengan menampilkan pesan “Access is denied”

4. Muncul pesan “Compressed (zipped) Folders” pada saat mengakses Flash disk

5. Muncul banyak fail dengan nama fail “Copy of Shortcut to (1).lnk” s/d “Copy of Shortcut to (4).lnk” di USB Flash.

6. Salah satu hal yang unik dan membuat virus ini sangat mudah aktif dan sulit dibasmi adalah setiap kali pengguna melakukan klik kanan, selain menampilkan menu klik kanan, secara tidak langsung pengguna komputer juga menjalankan virus ini.

Untuk menyebarkan dirinya, ia akan menggunakan USB Flash dengan memanfaatkan ciri autorun Windows.

Cara membersihkan

Seperti yang sudah dijelaskan bahwa virus ini akan menginjeksi fail yang mempunyai ekstensi EXE, DLL dan HTM/HTML baik file program maupun file system Windows. Oleh kerana itu sebaiknya pembersihan dilakukan pada mode DOS.

Untuk mempermudah pembersihan silahkan gunakan Windows Mini PE Live CD (silakan search di Internet). Kemudian download tools Dr.Web CureIt! dan sebaiknya dilakukan di komputer yang tidak terinfeksi virus. Agar tools Dr.Web CureIt! tidak terinfeksi, sebaiknya di ZIP dan di-password.

1. Agar pembersihan dapat dilakukan optimal, sebaiknya scan semua HDD termasuk USB Flash maupun HDD eksternal, hal ini disebabkan virus ini akan memasukkan beberapa fail di USB Flash atau HDD eksternal.

2. Sebelum melakukan pembersihan sebaiknya sekat fail duplikat virus dengan menggunakan ciri “Software Restriction Policies”. Ciri ini hanya ada pada sistem operasi Windows XP Pro, Vista, 7, Server 2003 dan Server 2008 dengan cara sebagai berikut:

· Klik menu [Start]

· Klik [Run]

· Pada dialog box RUN, ketik SECPOL.MSC kemudian klik tombol [OK]

· Setelah muncul layar “Local Security Policy”, klik kanan menu “Software Restriction Policies” dan klik “Create New Policies” atau “New Software Restriction Policies” jika menggunakan Windows Vista/7

· Kemudian klik kanan pada menu “Additional Rules”, kemudian pilih “New Hash Rule…”

· Kemudian akan muncul layar “New Hash Rule”. Pada kolom ”File Hash”, klik tombol [Browse] dan tentukan salah satu file duplikasi virus yang mempunyai icon ”Folder” dengan ukuran 105 KB (contoh C:-Windows-Explorermgr.exe) kemudian klik tombol [Open]. Pada kolum ”Security Level”, pilih [Disallowed]. Kemudian klik tombol [OK]

3. Hubungkan USB Flash dan HDD eksternal ke komputer.

4. Gunakan Dr Web Live CD untuk membasmi virus ini dengan sempurna. Silakan download software tersebut di alamat http://www.freedrweb.com/livecd/?lng=en

Anda disarankan untuk selalu mendownload Dr Web Live CD yang baru setiap kali ingin menggunakan untuk membersihkan dan membasmi virus. Jika anda menggunakan DR Web Live CD yang lama, maka definisi virus yang terkandung di dalam CD tersebut akan mengikuti saat terakhir anda download Dr Web Live CD tersebut.

Alternatif lain adalah anda menggunakan software antivirus Dr Web berbayar yang didistribusikan oleh virusICU http://www.virusICU.com.

a. Setelah software Dr.Web LiveCD berhasil di download, burn kedalam CD/DVD
b. Hubungkan USB Flash dan HDD eksternal ke komputer
c. Booting komputer melalui CD/DVD ROM
d. Kemudian akan muncul layar “Welcome to Dr.Web LiveCD”
e. Pilih “Dr.Web LiveCD (Default)” kemudian tekan tombol “Enter” pada keyboard
f. Tunggu beberapa saat sampai muncul interface Dr.Web LiveCD yang akan menampilkan aplikasi “Dr.Web Scanner” secara automatik. Dr.Web Scanner ini berfungsi untuk melakukan pemeriksaan terhadap komputer anda dari kemungkinan adanya virus.
g. Untuk Scan HDD, pada layar “Dr.Web Scanner” pilih lokasi Drive yang akan di periksa dan pastikan anda check list opsi “Scan subdirectories” agar Dr.Web dapat melakukan pemeriksaan terhadap direktori dan subdirektori agar pembersihan lebih optimal.
Jika layar Dr.Web Scanner tidak muncul klik ganda icon “Dr.Web Scanner” yang terdapat pada Desktop.
h. Kemudian klik tombol [Start] untuk memulai proses pemeriksaan (scan)
i. Tunggu beberapa saat sampai proses scan selesai dilakukan. Jika ditemukan adanya virus, Dr.Web akan memaklumkan file yang terinfeksi dan jenis virus yang menginfeksi pada kolom informasi virus yang tersedia.
j. Klik tombol [Select All] untuk memilih semua objek/file yang akan di bersihkan atau Anda dapat menentukan file mana saja yang akan Anda bersihkan dengan check list pada pilihan yang tersedia
k. kemudian klik tombol [Cure] untuk membersihkan file yang telah terinfeksi virus
l. Tunggu sampai proses pembersihan selesai dilakukan
m. Scan ulang komputer untuk memastikan komputer bersih dari virus
n. Restart komputer.

 

Read Full Post | Make a Comment ( None so far )

Jadi bilioanir jual laman web

Posted on 10 March 2011. Filed under: AROUND SABAH |

LONDON – Seorang usahawan Internet, Andrew Mason, 29, bakal mengikuti jejak langkah pengasas laman sosial Facebook, Mark Zuckerberg, 26, dengan menjadi bilionair apabila dia bersetuju untuk menjual laman web beliau kepada enjin carian Internet, Google, lapor sebuah akhbar semalam.

Mason dikatakan bersetuju untuk menjual laman web bernama Groupon itu kepada Google dengan harga £4.1 billion (RM20.2 billion).

Beliau sebelum ini turut dilaporkan menolak tawaran daripada sebuah lagi enjin carian Internet, Yahoo kerana ia hanya menawarkan sebanyak £1.3 billion (RM6.4 billion) untuk membeli laman web terbabit.

Laman web yang telah dibina sejak dua tahun lalu itu telah menawarkan sebanyak 1,000 peluang pekerjaan di tempat kelahiran Mason iaitu Chicago, Amerika Syarikat selain digunakan oleh 2.5 juta pengguna di Britain.

Bagaimanapun kerana kelebihan yang ditawarkan seperti diskaun pembelian tiket wayang dan pelbagai barangan lain melalui Internet sehingga 90 peratus, jumlah pelayar kini semakin bertambah sebanyak 10 peratus setiap minggu.

Bagaimanapun, ia masih tidak boleh menyaingi Facebook kerana laman sosial itu kini bernilai £32 billion (RM158.1 bilion). – Agensi

 

Read Full Post | Make a Comment ( None so far )

Dana Rakyat 1Malaysia Diwujudkan Untuk Bantu Pengguna Mendapat Hak Di Mahkamah

Posted on 10 March 2011. Filed under: AROUND SABAH |

KUALA LUMPUR, 8 Mac (Bernama) — Dana Rakyat 1Malaysia akan menanggung kos guaman bagi membantu pengguna yang berjaya mendapat tuntutan di Tribunal Tuntutan Pengguna Malaysia tetapi hak itu dicabar di Mahkamah Tinggi oleh peniaga atau pembekal.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata dana itu yang ditubuhkan dengan kerjasama kementerian dengan Majlis Peguam dan Bank Kerjasama Rakyat Malaysia (Bank Rakyat) akan dimulakan dengan peruntukan sebanyak RM10,000.

Dana itu adalah daripada Bank Rakyat dan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM), katanya kepada pemberita selepas menyaksikan upacara menandatangani perjanjian persefahaman antara ketiga-tiga pihak itu di sini pada Selasa.

Majlis Peguam diwakili Presidennya K. Ragunath, Bank Rakyat diwakili oleh Pengarah Urusan Datuk Kamaruzaman Che Mat manakala kementerian diwakili oleh Timbalan Ketua Setiausaha Datuk Daud Tahir.

Ismail Sabri dalam ucapannya pada majlis itu berkata dana itu bertujuan membantu pengguna yang terpaksa menanggung kos guaman yang tinggi antara RM10,000 hingga RM30,000 apabila sesuatu permohonan semakan kehakiman difailkan oleh pihak pembekal atau perkhidmatan.

Ismail Sabri berkata dengan kerjasama ini “pengguna yang kurang kemampuan akan mendapat pembelaan sehingga ke Mahkamah Tinggi, Mahkamah Rayuan dan jika perlu Mahkamah Persekutuan dengan hanya membayar RM5 sahaja.”

Melalui program ini Majlis Peguam akan menyediakan perkhidmatan guaman secara percuma dan Bank Rakyat akan membayar balik kepada Majlis Peguam untuk bayaran fee mahkamah yang dikenakan bagi sesuatu kes melalui dana ini, katanya.

Beliau berkata tindakan ini diambil adalah kerana kira-kira 130 kes daripada 56,415 kes yang difailkan kepada tribunal dibawa ke Mahkamah Tinggi untuk semakan kehakiman.

“Walaupun angka ini kecil, ia tetap merupakan beban kewangan yang besar kepada pengguna,” katanya.

Walau bagaimanapun tribunal itu berjaya menyelesaikan sebanyak 55,603 kes atau 98.56 peratus daripada 56,415 kes yang difailkan, katanya.

Beliau berkata sejak penubuhan tribunal tuntutan itu pada 1999, sebanyak RM257.124 juta nilai tuntutan diterima dan daripada jumlah itu RM142.338 juta bayaran dikeluarkan kepada penuntut.

Selain itu, beliau berkata beberapa penambahbaikan dilakukan ke atas TTPM bagi memenuhi kehendak pengguna termasuk mengurangkan tempoh penyelesaian kes daripada 60 hari pendengaran kepada 40 hari daripada tarikh pemfailan.

Selain memberikan perkhidmatan kepada penduduk luar bandar, dengan membuka tujuh cawangan kecil pada tahun lepas, dan 10 cawangan tahun ini iaitu di Taiping dan Manjung di Perak, Batu Pahat dan Muar di Johor, Port Dickson di Negeri Sembilan, Keningau di Sabah, Kulim di Kedah, Sri Aman di Sarawak serta Gombak dan Kuala Kubu Bharu di Selangor.

Selain mengadakan usahasama untuk mengoptimumkan penggunaan bilik mahkamah iaitu mengguna pakai Mahkamah Buruh, Mahkamah Perusahaan dan Tribunal Tuntutan Pembeli Rumah untuk mendengar dan memutuskan kes-kes pengguna.

“Ini akan menjimatkan perbelanjaan, kos penginapan dan lain-lain kos sampingan bagi pengguna yang ingin memfailkan kes mereka di TTPM,” katanya.

— BERNAMA

 

© 2011 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara.

PenafianDasar PrivasiDasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA

Read Full Post | Make a Comment ( None so far )

Rahsia Memborong di China

Posted on 10 March 2011. Filed under: AROUND SABAH |

Rahsia Memborong di China – Kenapa Pentingnya Usahawan Memborong dari Sumber ? Memborong adalah satu cabang dalam perniagaan yang sangat penting bagi usahawan. Sama pentingnya seperti bidang pemasaran.

Jika anda membeli satu produk dengan harga RM 200 dan menjualnya dengan harga RM 300. Anda mendapat RM 100 keuntungan hasil dari pemasaran yang dilakukan.

Namun jika anda juga mengambil berat mengenai pemborongan. Barangan yang anda beli dengan harga RM 200 itu tadi mungkin dapat dibeli dengan harga hanya RM 100. Dan jika anda menjualnya dengan harga sama RM 300. Keuntungan anda sudah berganda menjadi RM 200.

Jadi pemborongan adalah juga satu bidang yang dapat meningkatkan jurang keuntungan anda.

Jika anda seorang usahawan yang berkecimpung dalam bidang jual-beli barangan, anda tidak boleh mengelak dari memborong dari sumber.

Sumber ini bermaksud, tempat sesuatu barangan itu dibuat. Pada masa kini, China adalah kilang kepada dunia. Hampir 60-70 % barangan disekeliling kita ini diperbuat dari China.

Saya pernah ke India, Thailand dan Vietnam untuk melihat potensi memborong dari sana, tetapi saya agak kecewa.

India tidak mempunyai infrastruktur yang memudahkan usahawan untuk memborong di sana. Walaupun harganya boleh setanding China, namun dari segi kualiti dan design nya agak tidak menepati pasaran di Malaysia.

Di Vietnam dan Bangkok pula, pasaran borongnya agak kecil dan terhad. Harganya pula jauh lebih mahal jika nak dibandingkan dengan China.

Jadi China adalah pilihan utama yang paling sesuai dan menepati pasaran kita. Orang Cina di Malaysia dan usahawan seluruh dunia sudah lama meneroka pasaran ini. Namun usahawan Melayu masih berteka-teki untuk meneroka pasaran ini.

Memborong di China bukanlah sesuatu yang sukar. China adalah sebuah negara moden yang terbuka dan terdapat ramai penjual di sana yang menanti untuk melayani anda.

Satu perkara yang menarik di China adalah polisi kerajaan China yang menyediakan kompleks-kompleks yang dibina khas untuk usahawan asing datang memborong di China. Kompleks-kompleks ini diasingkan mengikut jenis produk, samada kasut, jam tangan, baju, kain/fabrik, alat permainan, perabot, barangan hotel dan hardware mempunyai plaza memborongnya yang tersendiri.

Namun perlu juga diakui, China adalah sebuah negara yang berlain dari segi cara berniaga, budaya, bahasa, mindset, sejarah dan ekonomi. Untuk lebih berjaya dalam pemborongan kita perlu belajar memahami iklim setempat negara ini.

Kenapa Memborong dari China ?

1. Murah

Barangan di China adalah yang termurah di dunia. Namun pemborongan bukanlah bermakna anda ke China sekali, berjumpa dengan penjual di sana sekali dan ini jaminan anda untuk mendapat harga murah.

Harga murah yang sebenar akan didapati selepas anda beberapa kali berurusan dengan mereka. Mereka di China lebih menumpukan kepada peniaga yang ingin berurusan untuk jangka masa panjang dan dalam kuantiti yang banyak.

Dengan margin keuntungan yang tinggi, anda akan dapat lebih banyak keuntungan, dengan lebih banyak keuntungan, anda dapat mengembangkan perniagaan anda. Anda juga boleh bersaing dengan pesaing anda dari bangsa lain dengan sama rata.

Terdapat senario di mana usahawan merungut dengan pesaingnya yang menjual dengan harga yang lebih rendah dari harga modal yang diperolehi dari usahawan ini. Sebenarnya itu bukan keadaannya, keadaannya adalah, pesaing itu mengambil barangan dari sumber, manakala usahawan ini mengambil barangan ini dari pembekal/orang tengah.

2. Pilihan yang luas

Di China, pilihan yang ditawarkan oleh peniaga di sana tersangat luas. Cuba bayangkan jika anda ingin memborong dari Yiwu. Jika anda berhenti selama 2 minit di sebuah kedai, anda perlukan tempoh 3 tahun untuk menghabiskan semua kedai-kedai yang ada.

Dengan pilihan yang banyak seperti ini, anda boleh menjadikan perniagaan anda lebih kreatif dan anda boleh menepati kehendak pasaran dan pelanggan anda. Anda tidak lagi perlu bergantung kepada barangan yang dilonggokkan oleh pembekal anda di Malaysia.

Contohnya jika anda seorang pengusaha butik, anda boleh memilih kain yang anda ingin letakkan di butik anda dari jutaan pilihan yang ada. Namun jika anda mengambil dari orang tengah, anda hanya dapat menjual apa yang dibekalkan. Lagi teruk pula jika pembekal ini juga menjual barangan yang sama kepada pesaing anda. Tidakkah mempunyai pilihan ini satu kelebihan bagi perniagaan kita ?

3. Kualiti Barangan Yang Semakin Baik

“Made in China” sudah menjadi satu trademark untuk barangan murah dan berkualiti rendah. Tetapi ramai tidak tahu menahu bahawa jenama-jenama besar seperti Adidas, Nike, Reebok, Puma, Timberland dan Apple juga menghasilkan barangan mereka di China.

Jadi di China sebenarnya terdapat barangan yang berkualiti rendah dan barangan berkualiti tinggi juga. Kita sebagai pemborong adalah penentu untuk memilih barangan yang berkualit tinggi atau yang berkualiti rendah mengikut kesesuaian pasaran kita.

4. Teknologi Tinggi

Barangan di China juga sekarang semakin tinggi kualitinya. Persaingan yang tinggi di Chna dan meningkatnya permintaan dari pasaran seluruh dunia, menjadikan pembekal di China mencari jalan untuk menjadi lebih kreatif dengan meningkatkan teknologi barangan yang dikeluarkan.

Barangan baru seperti telefon bimbit mempunyai ciri-ciri yang jauh lebih baik daripada ciri-ciri yang ada pada telefon jenama besar walaupun harganya jauh lebih rendah. Dalam masa beberapa tahun lagi pula, kualiti dan teknologi di China akan menjadi lebih baik dari apa yang dicipta di negara barat.

Jadi ini adalah peluang yang baik bagi usahawan Malaysia untuk menjadi pendahulu pasaran. Usahawan yang menjadi pendahulu pasaran, adalah usahawan yang bakal mendapat keuntungan yang paling tinggi sebelum sesuatu pasaran menjadi tepu dengan persaingan. Jadi usahawan perlu mengarap peluang untuk menjadi pendahulu pasaran.

Oleh: shahabudeenjalil (tranungkite)

 

Read Full Post | Make a Comment ( None so far )

Sold for RM10m

Posted on 27 August 2010. Filed under: AROUND SABAH |

Sold for RM10m – Star-Motoring.

Read Full Post | Make a Comment ( None so far )

Update: Gmail tests out voice calls, now OFFICIAL

Posted on 27 August 2010. Filed under: AROUND SABAH |

Update: Gmail tests out voice calls, now OFFICIAL.

Read Full Post | Make a Comment ( None so far )

Ternak Tokek: Hewan Kecil yang Bernilai Jual Tinggi

Posted on 29 April 2010. Filed under: AROUND SABAH, canggihlaksana, Kareer, Kerja Kosong, Kerjaya, peluang perniagaan, Pendapatan Aktif, PENTERNAKAN |


indosiar.com, Probolinggo – Meski dianggap menjijikkan bagi sebagian orang, namun ternyata tokek boleh mendatangkan rezeki. Khasiatnya yang konon mampu mengubati pelbagai jenis penyakit, membuat reptilia satu ini laku keras di luar negeri, sehingga harganya pun bisa mencapai jutaan ringgit per ekor. Tingginya potensi perniagaan reptilia ini, membuat warga sekampung di Probolinggo, Jawa Timur, beralih profesi menjadi penangkar tokek.

Tempat penangkaran tokek yang boleh menampung beribu-ribu ekor tokek seperti ini, mudah sekali ditemui di sebuah kampung, tepatnya di Desa Tegal Siwalan, Kabupaten Probolinggo. Meski terlihat menjijikkan, bagi warga tempatan, tokek justru sudah menjadi bagian hidup lantaran boleh mencukupi keperluan mereka dan keluarganya.

Kerana khasiatnya yang konon boleh dijadikan sebagai bahan ubat-ubatan, membuat reptilia ini laris manis terutama di pasaran luar negeri. Bahkan, dalam keadaan sihat dengan bobot sekitar 400 gram, seekor tokek hidup boleh dibeli para penangkar ini dengan harga hanya hebat, dari 1 hingga 2 juta ringgit.

Meski demikian, menangkarkan tokek bukanlah hal mudah lantaran reptilia satu ini mudah sekali stress dan diserang penyakit lalu mati.

Karena resikonya, para penangkar biasanya hanya mampu merawat tokek selama beberapa minggu, untuk kemudian langsung dieksport ke sejumlah negara, seperti China dan Hongkong.

Tokek-tokek ini biasanya dieksport selepas melalui proses peng-ovenan agar khasiatnya terjaga. Di kampung ini setidaknya terdapat 20 penangkar tokek. Mereka biasanya membeli reptilia ini dari para pemburu tokek di sejumlah kota di Jawa Timur. Seperti Jember, Lumajang, dan Situbondo.

Selain dieksport, banyak juga warga domestik yang langsung datang untuk membeli beberapa ekor sebagai ubat untuk gatal-gatal dan asma. (Tomy Iskandar / Ijs)

Read Full Post | Make a Comment ( None so far )

Tokek (Tokay Gecko)

Posted on 29 April 2010. Filed under: AROUND SABAH, canggihlaksana, Kareer, Kerja Kosong, peluang perniagaan, Pendapatan Aktif, PENTERNAKAN | Tags: , |

Berita Jawa Pos PDF Print E-mail
Thursday, 21 January 2010 11:39
Friday, 11 December 2009 20:16

[Jumaat, 11 Disember 2009]

David Hendra, Pengusaha Tokek Beromzet billions Ringgit

Dieksport ke Luar Negeri untuk Senjata Biologi

Mungkin tak banyak yang menyangka bahawa tokek ternyata bernilai jual tinggi. Bahkan, haiwan yang sefamili dengan cecak itu telah menjadi komoditi eksport yang sangat menjanjikan karena omzetnya boleh mencapai miliaran rupiah.

TAK percaya? Bertanyalah kepada David Hendra. Lelaki 52 tahun itu adalah salah seorang warga Labuan yang menekuni bisnis tokek.

”Sekali transaksi, saya boleh mengantongi wang ratusan juta ringgit.Bahkan hingga miliaran rupiah,”ungkap lelaki kelahiran Probolinggo, 24 November 1957, tersebut ketika ditemui Radar Labuan (Jawa Pos Group) di kediamannya, Jalan Puspowarno Tengah 2 no. 28, Labuan Sarawak, terakhir (10/12).

Hendra menjelaskan, tokek yang bernilai jual tinggi itu memang bukan sembarang tokek. Beratnya per ekor harus lebih dari 3,5 ons.”Umumnya berat tokek di bawah 2 ons. Itu tak laku dijual. Kalaupun dijual, paling hanya laku Rp 2 ribu- rp 3 ribu per ekor buat ubat,”jelasnya.

Dia menambah, tokek dibahagi tiga jenis: tokek hutan, tokek batu, dan tokek rumah. Masing-masing memiliki ciri khas yang membezakan. Namun, di antara tiga jenis tokek itu, tokek rumah paling mahal.

Untuk tokek rumah seberat 5 ons-5, 9 ons, harganya bisa mencapai Rp 250 juta per ons, sehingga per ekor bisa laku sampai Rp 1 bilion.”Bahkan, tokek dengan berat lebih dari 5,9 ons dihargai Rp 500 juta per ons ,”tuturnya.

Hendra yang baru setahun menekuni bisnis tokek itu menyatakan baru saja melakukan transaksi tokek rumah seberat 7 ons. Untuk transaksi itu, si mediator (penghubung, Red) minta bayaran Rp 500 juta.”Anda percaya atau tidak? Tapi, ini benar-benar terjadi ,”tegasnya meyakinkan.

Untuk jenis tokek lain, banyak dia, harganya memang tak setinggi tokek rumah. Tokek batu misalnya, harganya hanya Rp 5 juta per kg dan harga tokek campuran cuma seperempat harga tokek rumah.”Tokek batu itu besar-besar. Seekor boleh lebih dari 1 kg,”ujarnya.

Kerana harganya yang sangat menggiurkan, wajar saja perniagaan tersebut sekarang menjadi santapan empuk para tukang tipu. Mod penipuannya boleh dilakukan dengan pemberian ubat, makanan, atau alat pemberat lain yang mampu meningkatkan berat badan tokek.”Pernah ada yang meletakkan gotri (pelor) di tubuh tokek biar beratnya tambah,”ceritanya.

Namun, pengusaha multitalenta tersebut memiliki cara sendiri untuk menjangka penipuan dalam perniagaan itu. Suami Tabita Sriwatiningsih tersebut menyatakan telah memiliki rangkaian perniagaan tokek yang kuat. Majoriti pembeli yang dilayani adalah pelanggan di luar negeri.

Untuk rangkaian ke bawah, mulai para penjual dan pengumpul, Hendra menggunakan cara tersendiri untuk mengelakkan penipuan. Yakni, jualan melalui foto serta pembayaran melalui beberapa tahap.

”Usaha dengan omzet miliaran seperti ini rawan penipuan. Kalau tidak cermat, akan mudah ditipu makelar.Oleh itu, saya punya cara sendiri untuk mengatasi penipuan,”ujarnya.

Dia menjelaskan, sistem jualan tokek dipasarkan melalui foto tertutup. Tokek tidak ditunjukkan secara utuh.Namun, tokek difoto di atas timbangan digital yang di sampingnya diletakkan akhbar untuk mengetahui tarikh berapa tokek tersebut difoto.

Foto tersebut kemudian dipasarkan melalui internet atau dihantar dalam bentuk print out. Orang yang hendak membeli tokek harus lebih dulu menyatakan sanggup bertransaksi dengan memindahkan sejumlah wang.”Seterusnya, saat terjadi transaksi langsung, barulah dibayar lunas,”jelasnya.

Untuk pembelian dari pengumpul atau pemilik, Hendra menggunakan tiga tahap bayaran untuk menghindarkan penipuan. Pertama, kenyataan kesanggupan dengan membayar sejumlah tertentu. Lalu, selama beberapa hari, dia mengamati keadaan kesihatan tokek. Jika tokek tetap sihat, dirinya baru membayar wang muka. Teratas selepas beberapa minggu dipastikan tokek dalam keadaan selamat dan sihat, dia membayar lunas harga yang disepakati.

”Tentunya, kita harus lebih cerdas dari para penipu. Saya sudah punya pengalaman ditipu orang. Itu menjadi pengalaman paling berharga,”kata lelaki yang sehari-hari memandu Honda Jazz merah tersebut.

Hendra menambah, majoriti tokek dijual ke luar negeri. Namun, dengan alasan perniagaan, dia enggan menyebutkan negara-negara Pengimport tokek asal Indonesia itu.”Ya pokoknya dibeli orang luar sana, Mas,”tegas bapa empat anak itu.

Di luar negeri, tokek yang beratnya lebih dari 3,5 ons digunakan untuk bahan kajian. Termasuk untuk mencipta ubat-ubatan, pembuatan senjata biologi, serta kepentingan teknologi biologi lain.”Tokek untuk pembangunan teknologi ke depan tidak akan surut. Justeru permintaan akan semakin tinggi,”ujarnya optimistis.

Untuk mengembangkan perniagaan tersebut, selain di Labuan, kini Hendra telah mampu membuka lima pegawai pemasaran. Yakni, di Bekasi, Bandung, Surabaya, Seremban, dan Kuala Lumpur. Pejabat tersebut, selain untuk perniagaan tokek, juga dimanfaatkan Hendra untuk perniagaan lain yang ditekuni lebih dulu.Iaitu, membuka kursus bahasa, pembuatan website, serta perniagaan bergerak dan komputer. (Abaz / aro / jpnn / kum)

Last Updated on Thursday, 04 February 2010 12:53
Read Full Post | Make a Comment ( 1 so far )

One-stop Job centre for Government and private sectors in Sabah

Posted on 28 August 2009. Filed under: AROUND SABAH, Kareer, Kerja Kosong, Kerjaya, kursus, peluang perniagaan |

Job Portal's Banner

Sabah Job Centre (SJC), One-stop Job centre for Government and private sectors in SabahSJC serves as the integrated hub for Government, Private sectors and citizens, for employment opportunities, jobseeker’s resumes, career information and advice, training courses, continous professional development (CPD) programs. SJCN is the offical website forSabah State Government to broadcast articles, statistics and discussions regarding employment trends in Sabah

We connect jobseekers and employers together with using one of the various channels below:

A. Job Centre. Be physically present at the Job Centre. Here is the location map

B. Call in using 1-300-88-2010 to the Call Centre for assistance

C. Submit e-mail on enquiries

D. SMS (if it is decided to be included in the initial implementation)

E. Web chat Click here to connect you to have live web chat with our call center

F. Fax

Read Full Post | Make a Comment ( None so far )

Soalan Bukan Islam Untuk Orang Islam, Tentang Agama Islam

Posted on 24 August 2009. Filed under: AROUND SABAH, canggihlaksana, ceramah agama, Hari Raya Aidil Fitri, surau flat km.5 |

Sewaktu Nabi Muhammad saw wafat, telah disempurnakan agamamu (Islam). Semua persoalan akan ada jawapannya, hanya ilmu di dada penentu jawapan apa yang perlu diberi.

1) Nama Nabi Isa as disebut 25 kali dalam Al-Quran, tetapi berapa kali nama Nabi Muhammad saw disebut dalam Al-Quran? Nama Nabi Muhammad saw hanya disebut 5 kali sahaja di dalam Al-Quran. Manakala nama Nabi Isa as disebut 25 kali. Mengapa? Kerana Al-Quran diwahyukan pada Nabi Muhammad saw, sebab itu nama Nabi Muhammad saw jarang disebut. Al-Quran diturunkan bukan semata-mata untuk memapaparkan kisah Nabi Muhammad saw tapi adalah sebagai panduan perjalanan hidup umat Islam.

2) Nama Nabi Isa disebut lagi banyak dari nama Nabi Muhammad saw dalam Al-Quran, tentu sahaja Nabi Isa lebih hebatkan? Soalan sebaliknya, dalam Bible, nama syaitan lebih banyak dari nama Nabi Isa, jadi siapa lagi hebat? Syaitan @ Nabi Isa? Sebenarnya Allah tidak bezakan tentang kehebatan nabi dan rasulNya. Walaubagaimanapun, Allah Maha mengetahuinya.

3) Dalam Islam percaya yang Nabi Isa as diangkat ke langit, sedangkan Nabi Muhammad saw wafat. Jadi, bila Nabi Isa as dibawa ke langit, tentu sahaja nabi Isa itu Tuhan kan ? Dalam banyak2 kaum, hanya kaum Nasrani sahaja yang telah salah anggap tentang nabi yang diutuskan kepadanya sebagai Tuhan (Nabi Isa). Sedangkan, dalam Bible juga yang ade menyatakan bahawa Jesus (Nabi Isa) berkata “siapa yang taat pada Allah akan masuk Syurga, siapa yang menganggap Jesus sebagai tuhan akan masuk neraka.

4) Dalam Islam, Nabi Muhammad saw adalah Nabi terakhir. Tapi, di akhir zaman nanti Nabi Isa as akan turun. Kenapa tidak dikatakan Nabi Isa as yang terakhir? Nabi Muhammad saw adalah nabi terakhir berdasarkan tahun kelahirannya. Perumpamaan : Jika anak bongsu meninggal dunia, sedangkan anak sulong masih hidup, hakikat yang tidak akan berubah ialah anak sulong tetap sulong.

5) Nabi Isa as disembah sebagai anak Tuhan kerana dianggap mulia sebab lahirtanpa bapa. Kita jawab seperti ini, antara ibu dan anak, mana yang lagi mulia? Tentu ibu kan ? Jadi, kenapa orang Kristian tidak sembah Mariam je? Kan Mariam ibu, tentu lagi mulia. Nabi Adam juga lahir tanpa bapa, malah tanpa ibu juga merupakan manusia pertama, kenapa tidak disembah Adam sahaja? Jawapan lengkap ada dalam Surah Imran, ayat 59.

6) Jika baca tafsir, Allah berfirman sekejap guna ‘Aku’, sekejap guna ‘Kami’Kenapa? ‘Kami’ kan lambang ‘Tuhan + Mariam + Anak Tuhan (Isa)’ ? Al-Quran diturunkan dalam bahasa Arab, ‘aku’ kata jamaknya ‘kami’ yang menggambarkan tentang ‘Allah dan keagunganNya’ .

7) Orang Sikh Punjabi bertanya, kenapa Islam perlu potong rambut? Bukankah rambut itu anugerah tuhan yang perlu disimpan? Kita jawab dengan soalan ini, kuku juga anugerah tuhan, kenapa orang Sikh Punjabi potong kuku?

8) Sami Budha vegetarian bertanya, kenapa Islam suruh bunuh binatang untuk dimakan? Kan zalim kerana bunuh hidupan bernyawa? Sains telah buktikan, sayur dan pokok turut ade nyawa. Malah, apabila kita basuh tangan pun, ade banyak nyawa kuman yang kita bunuh. Itu tidak kejam? Bila kita bunuh (sembelih sebenarnya) 1 ekor lembu, sebenarnya kita telah selamatkan banyak nyawa manusia.

9) Sami Budha menjawab ” Bunuh sayur dosa kecil sebab sayur kurang deria, bunuh binatang dosa besar” Kita jawab seperti ini, habis tu, kita cuma berdosa kecil je la jika bunuh orang yang pekak, buta, bisu hanya kerana dia tidak ade deria?

10) Sami Budha menjawab lagi “Jika kita bunuh sayur, sayur akan tumbuh balik” Kita jawab lagi “habis tu, awak makan lah ekor cicak kerana ekor cicak akan tumbuh semula selepas putus”

11) Sami Budha berkata lagi “makan binatang akan dapat banyak penyakit” Kita jawab ,”Penyakit datang kerana kita makan banyak. Bukan kerana makan binatang. Allah suruh makan secara sederhana. Lagipun, Allah dah beri gigi taring dan gigi kacip untuk manusia makan binatang dan sayuran…” Eleh, tembakau dan dadah pun dari tumbuhan juga kan ? Lagi besar penyakitnya kan ? Lembu yang ragut rumput hari2 pun boleh jadi lembu gila. Sebenarnya, tak kesah pun kalau kita tak nak makan daging, tapi jangan lah cakap haram apa yang telah Allah halalkan untuk kita.

12) Kan babi itu ciptaan Allah, kenapa Islam tak makan babi? Sebab bukan semua ciptaan Allah adalah untuk dimakan.

13) Islam cakap Hindu sembah berhala tetapi Islam hari2 sembah Kaabah. Islam bukan sembah Kaabah, tapi Kaabah itu adalah Kiblat untuk satukan umat. Dalam Islam dah sebut, siapa sembah Kaabah akan masuk neraka kerana Islam Sembah Allah, kaabah Cuma kiblat. Perlu tahu bezakan. Bukti, orang yg sembah berhala tidak akan pijak berhala, tapi orang Islam pijak Kaabah untuk melaungkan azan. Orang Hindi tak akan pijak gambar berhala tapi orang Islam hari2 pijak gambar Kaabah (sejadah). Jika ada gambar Kaabah diletak di KLCC, orang Islam tetap solat menghadap Kaabah di Mekah kerana itu kiblat kita untuk sembah Allah… Bukan sembah Kaabah!

14) Kenapa perlu ikut nabi Muhammad saw kerana nabi dan rasul sebelum baginda kan betul2 juga? Nabi sebelum Nabi Muhammad saw diutus untuk kaum dan zaman tertentu sahaja. Sedangkan Nabi Muhammad saw diutus untuk semua kaum dan sepanjang zaman.

Soalan2 yg nyatakan di atas, sebenarnya memang benar2 di tanya oleh orang bukan Islam secara spontan pada orang Islam… mereka bertanya bukan kerana hendak tahu, tapi kerana hendak membuatkan orang Islam yg ilmu hanya ala kadar berasa was2 dengan Islam dan akhirnya orang Islam akan berasa was2 dengan agama yang dianutinya. Jadi jawapan yg disampaikanpun tak perlu panjang2 cukup sekadar ringkas dan padat. Aku hanya menyampaikan sahaja. Segala kekurang dan salah silap harap diperbetul dan dimaafkan…

WALlahua’lam

Read Full Post | Make a Comment ( None so far )

Laporan bedah siasat Jacko bocor

Posted on 24 August 2009. Filed under: AROUND SABAH | Tags: |

Cetak
Ditulis oleh Admin
Selasa, 30 Jun 2009 07:57

LOS ANGELES – Keputusan bedah siasat yang dibocorkan kepada media menunjukkan Raja Pop, Michael Jackson amat kurus dan kepalanya hampir botak, lapor sebuah akhbar semalam.

Berat badan Michael yang mesra dengan panggilan Jacko ketika masih hidup ialah 50.8 kilogram dan perutnya hampir kosong kecuali mengandungi beberapa pil yang sudah larut.

Menurut keputusan bedah siasat itu, pinggul, peha dan bahunya dipenuhi dengan kesan jarum dipercayai akibat suntikan ubat penahan sakit.

Dia yang meninggal dunia ketika berumur 50 tahun memakai rambut palsu ketika dia didatangi anggota-anggota perubatan, kata laporan itu.

“Dia kurus kering, rambutnya gugur dan dia tidak menjamah makanan tetapi pil ketika meninggal dunia,” kata satu sumber yang rapat dengan penyanyi itu kepada media.

Jacko meninggal dunia pada Khamis lalu di rumah yang disewanya di sini selepas diberikan ubat penahan sakit oleh doktor peribadinya.

Dia meninggal dunia selepas degupan jantungnya terhenti.

Menurut laporan bedah siasat itu: “Kesan suntikan terdapat di seluruh tubuhnya dan kecacatan itu disebabkan oleh pembedahan plastik yang dilakukan sejak bertahun-tahun lalu.

“Terdapat empat suntikan baru di sekitar jantungnya, kemungkinan daripada percubaan untuk mengepam adrenalin ke dalam jantung untuk menghidupkannya,” kata laporan itu.

Tiga daripada suntikan itu sudah menembusi dan merosakkan dinding jantungnya manakala suntikan keempat di tulang rusuk.

Menurut laporan bedah siasat itu lagi, beberapa tulang rusuknya patah ketika usaha menyelamatkannya dilakukan pada Khamis lalu.

Penyanyi itu mempunyai lebam misteri di bahagian lutut dan tulang kering serta di belakang badannya kemungkinan menunjukkan dia pernah terjatuh.

Terdapat parut di kulitnya dekat telinga kirinya dan bahagian itu botak sepenuhnya. Parut itu mungkin wujud berikutan kemalangan ketika dia menjalani penggambaran iklan Pepsi pada 1984.

Dalam penggambaran itu, rambutnya terbakar.

Keluarga Jacko meminta bedah siasat kedua dilakukan selepas bedah siasat pertama tidak menunjukkan bahawa dia meninggal dunia kerana perbuatan khianat. – Agensi

Read Full Post | Make a Comment ( None so far )

« Previous Entries

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...