PENTERNAKAN

Ternak Tokek: Hewan Kecil yang Bernilai Jual Tinggi

Posted on 29 April 2010. Filed under: AROUND SABAH, canggihlaksana, Kareer, Kerja Kosong, Kerjaya, peluang perniagaan, Pendapatan Aktif, PENTERNAKAN |


indosiar.com, Probolinggo – Meski dianggap menjijikkan bagi sebagian orang, namun ternyata tokek boleh mendatangkan rezeki. Khasiatnya yang konon mampu mengubati pelbagai jenis penyakit, membuat reptilia satu ini laku keras di luar negeri, sehingga harganya pun bisa mencapai jutaan ringgit per ekor. Tingginya potensi perniagaan reptilia ini, membuat warga sekampung di Probolinggo, Jawa Timur, beralih profesi menjadi penangkar tokek.

Tempat penangkaran tokek yang boleh menampung beribu-ribu ekor tokek seperti ini, mudah sekali ditemui di sebuah kampung, tepatnya di Desa Tegal Siwalan, Kabupaten Probolinggo. Meski terlihat menjijikkan, bagi warga tempatan, tokek justru sudah menjadi bagian hidup lantaran boleh mencukupi keperluan mereka dan keluarganya.

Kerana khasiatnya yang konon boleh dijadikan sebagai bahan ubat-ubatan, membuat reptilia ini laris manis terutama di pasaran luar negeri. Bahkan, dalam keadaan sihat dengan bobot sekitar 400 gram, seekor tokek hidup boleh dibeli para penangkar ini dengan harga hanya hebat, dari 1 hingga 2 juta ringgit.

Meski demikian, menangkarkan tokek bukanlah hal mudah lantaran reptilia satu ini mudah sekali stress dan diserang penyakit lalu mati.

Karena resikonya, para penangkar biasanya hanya mampu merawat tokek selama beberapa minggu, untuk kemudian langsung dieksport ke sejumlah negara, seperti China dan Hongkong.

Tokek-tokek ini biasanya dieksport selepas melalui proses peng-ovenan agar khasiatnya terjaga. Di kampung ini setidaknya terdapat 20 penangkar tokek. Mereka biasanya membeli reptilia ini dari para pemburu tokek di sejumlah kota di Jawa Timur. Seperti Jember, Lumajang, dan Situbondo.

Selain dieksport, banyak juga warga domestik yang langsung datang untuk membeli beberapa ekor sebagai ubat untuk gatal-gatal dan asma. (Tomy Iskandar / Ijs)

Advertisements
Read Full Post | Make a Comment ( None so far )

Tokek (Tokay Gecko)

Posted on 29 April 2010. Filed under: AROUND SABAH, canggihlaksana, Kareer, Kerja Kosong, peluang perniagaan, Pendapatan Aktif, PENTERNAKAN | Tags: , |

Berita Jawa Pos PDF Print E-mail
Thursday, 21 January 2010 11:39
Friday, 11 December 2009 20:16

[Jumaat, 11 Disember 2009]

David Hendra, Pengusaha Tokek Beromzet billions Ringgit

Dieksport ke Luar Negeri untuk Senjata Biologi

Mungkin tak banyak yang menyangka bahawa tokek ternyata bernilai jual tinggi. Bahkan, haiwan yang sefamili dengan cecak itu telah menjadi komoditi eksport yang sangat menjanjikan karena omzetnya boleh mencapai miliaran rupiah.

TAK percaya? Bertanyalah kepada David Hendra. Lelaki 52 tahun itu adalah salah seorang warga Labuan yang menekuni bisnis tokek.

”Sekali transaksi, saya boleh mengantongi wang ratusan juta ringgit.Bahkan hingga miliaran rupiah,”ungkap lelaki kelahiran Probolinggo, 24 November 1957, tersebut ketika ditemui Radar Labuan (Jawa Pos Group) di kediamannya, Jalan Puspowarno Tengah 2 no. 28, Labuan Sarawak, terakhir (10/12).

Hendra menjelaskan, tokek yang bernilai jual tinggi itu memang bukan sembarang tokek. Beratnya per ekor harus lebih dari 3,5 ons.”Umumnya berat tokek di bawah 2 ons. Itu tak laku dijual. Kalaupun dijual, paling hanya laku Rp 2 ribu- rp 3 ribu per ekor buat ubat,”jelasnya.

Dia menambah, tokek dibahagi tiga jenis: tokek hutan, tokek batu, dan tokek rumah. Masing-masing memiliki ciri khas yang membezakan. Namun, di antara tiga jenis tokek itu, tokek rumah paling mahal.

Untuk tokek rumah seberat 5 ons-5, 9 ons, harganya bisa mencapai Rp 250 juta per ons, sehingga per ekor bisa laku sampai Rp 1 bilion.”Bahkan, tokek dengan berat lebih dari 5,9 ons dihargai Rp 500 juta per ons ,”tuturnya.

Hendra yang baru setahun menekuni bisnis tokek itu menyatakan baru saja melakukan transaksi tokek rumah seberat 7 ons. Untuk transaksi itu, si mediator (penghubung, Red) minta bayaran Rp 500 juta.”Anda percaya atau tidak? Tapi, ini benar-benar terjadi ,”tegasnya meyakinkan.

Untuk jenis tokek lain, banyak dia, harganya memang tak setinggi tokek rumah. Tokek batu misalnya, harganya hanya Rp 5 juta per kg dan harga tokek campuran cuma seperempat harga tokek rumah.”Tokek batu itu besar-besar. Seekor boleh lebih dari 1 kg,”ujarnya.

Kerana harganya yang sangat menggiurkan, wajar saja perniagaan tersebut sekarang menjadi santapan empuk para tukang tipu. Mod penipuannya boleh dilakukan dengan pemberian ubat, makanan, atau alat pemberat lain yang mampu meningkatkan berat badan tokek.”Pernah ada yang meletakkan gotri (pelor) di tubuh tokek biar beratnya tambah,”ceritanya.

Namun, pengusaha multitalenta tersebut memiliki cara sendiri untuk menjangka penipuan dalam perniagaan itu. Suami Tabita Sriwatiningsih tersebut menyatakan telah memiliki rangkaian perniagaan tokek yang kuat. Majoriti pembeli yang dilayani adalah pelanggan di luar negeri.

Untuk rangkaian ke bawah, mulai para penjual dan pengumpul, Hendra menggunakan cara tersendiri untuk mengelakkan penipuan. Yakni, jualan melalui foto serta pembayaran melalui beberapa tahap.

”Usaha dengan omzet miliaran seperti ini rawan penipuan. Kalau tidak cermat, akan mudah ditipu makelar.Oleh itu, saya punya cara sendiri untuk mengatasi penipuan,”ujarnya.

Dia menjelaskan, sistem jualan tokek dipasarkan melalui foto tertutup. Tokek tidak ditunjukkan secara utuh.Namun, tokek difoto di atas timbangan digital yang di sampingnya diletakkan akhbar untuk mengetahui tarikh berapa tokek tersebut difoto.

Foto tersebut kemudian dipasarkan melalui internet atau dihantar dalam bentuk print out. Orang yang hendak membeli tokek harus lebih dulu menyatakan sanggup bertransaksi dengan memindahkan sejumlah wang.”Seterusnya, saat terjadi transaksi langsung, barulah dibayar lunas,”jelasnya.

Untuk pembelian dari pengumpul atau pemilik, Hendra menggunakan tiga tahap bayaran untuk menghindarkan penipuan. Pertama, kenyataan kesanggupan dengan membayar sejumlah tertentu. Lalu, selama beberapa hari, dia mengamati keadaan kesihatan tokek. Jika tokek tetap sihat, dirinya baru membayar wang muka. Teratas selepas beberapa minggu dipastikan tokek dalam keadaan selamat dan sihat, dia membayar lunas harga yang disepakati.

”Tentunya, kita harus lebih cerdas dari para penipu. Saya sudah punya pengalaman ditipu orang. Itu menjadi pengalaman paling berharga,”kata lelaki yang sehari-hari memandu Honda Jazz merah tersebut.

Hendra menambah, majoriti tokek dijual ke luar negeri. Namun, dengan alasan perniagaan, dia enggan menyebutkan negara-negara Pengimport tokek asal Indonesia itu.”Ya pokoknya dibeli orang luar sana, Mas,”tegas bapa empat anak itu.

Di luar negeri, tokek yang beratnya lebih dari 3,5 ons digunakan untuk bahan kajian. Termasuk untuk mencipta ubat-ubatan, pembuatan senjata biologi, serta kepentingan teknologi biologi lain.”Tokek untuk pembangunan teknologi ke depan tidak akan surut. Justeru permintaan akan semakin tinggi,”ujarnya optimistis.

Untuk mengembangkan perniagaan tersebut, selain di Labuan, kini Hendra telah mampu membuka lima pegawai pemasaran. Yakni, di Bekasi, Bandung, Surabaya, Seremban, dan Kuala Lumpur. Pejabat tersebut, selain untuk perniagaan tokek, juga dimanfaatkan Hendra untuk perniagaan lain yang ditekuni lebih dulu.Iaitu, membuka kursus bahasa, pembuatan website, serta perniagaan bergerak dan komputer. (Abaz / aro / jpnn / kum)

Last Updated on Thursday, 04 February 2010 12:53
Read Full Post | Make a Comment ( 1 so far )

Dari Awang Binting Blogspot :-0

Posted on 27 December 2008. Filed under: AROUND SABAH, Banking, Finance, HYIP, MLM, Pelaburan, Pelan Perniagaan, peluang perniagaan, Pendapatan Aktif, Pendapatan Pasif, PENTERNAKAN, Plan Perniagaan |

Peribadi Si Bangang teruk!!!

Bagi pihak syarikat dan semua ahli GMSB, ditegaskan sekali lagi bahawa pihak syarikat tidak pernah mencetuskan permusuhan dengan sesiapa. Memang benar, di dalam forum ada pro dan kontra, pengkritik biarlah mengkritik. Sudah menjadi asam dan garam, ada yang menyokong dan menentang. Tetapi janganlah sampai ke tahap penghinaan, memperolok-olokkan Pengarah. Cara anda mengkritik menggambarkan keperibadian anda yang teruk. Baca di Nasi dan Garam Buntal- Produk terlaris Mirza
Hahahah……Mun biskita kan tau, wikipedia mengkategorikan Charles Ponzi sebagai PENIPU, HINA dan PENJENAYAH.

——————————————————————
CHARLES PONZI

MUA BUNTAL

Pandangan siring (Tonik marubah sagalanya)
——————————————————————

Skim ini dinamakan sempena Charles Ponzi, yang menjadi terkenal hina kerana menggunakan teknik ini selepas berhijrah dari Itali ke Amerika Syarikat pada tahun 1903. Ponzi bukanlah orang pertama mencipta skim sebegini, tetapi operasinya mengaut jumlah wang yang begitu besar sehinggakan ia menjadi terkenal diseluruh Amerika Syarikat. Hari ini skim sebegini adalah lebih rumit berbanding Ponzi, sungguhpun formula asasnya adalah serupa dan prinsip dibelakan semua skim Ponzi adalah untuk mengambil peluang dari kehilangan pertimbangan fikiran, yang timbul akibat oleh perasaan tamak. Charles Ponzi dengan labu2nya – wikipedia

Peribadi sibangang memang teruk dan peribadi orang yang membuat ponzi adalah HINA.

Eeehhhhhhh, sukor sukor …… baik lagi “teruk” dari “hina” atu ci.

Monday, December 15, 2008

Gemilang Mirza adalah PONZI dan aku tetap ingin malabur!

Nota: Baca sampai habis tulisan kuani. Jgnn jadi orang lapasan OUM. Bisidia ani inda pandai mambaca tulisan yg panjang2. Amun kan maki hamun kadiaku, lapas baca tah …

Ada saurang dua yang baik usulnya di topix.com atu.

Bisidia ani tahu pasal GM ani ponzi usulnya tapi tatap jua mau malabur.

Respek tahku kan orang camani ani, kurapak banar tah mun biskita kan banar2kan tahu.

Bukan bisidia ani ganya, samua tah 3 kategori orang yang paham konsep “high risk high return” dan di tabalikkan jadi “high return high RISK” inda tah ku mangacau lagi bisidia atu.

Pertama: bisidia sudah paham 10 fakta pasal GM

Kadua: bisidia tau yang pelaburan GM ani haram di sisi agama Islam

Katiga: Tatap jua kan malabur

Penyelesaian: Labur tia saja bah. Mun ilang pun sudah paham apa kan diingaukan!

———————————————————
Soalan bangang:
Soalnya mun si bangang banar2 pasti GM ponzi kanapa inda repot polis sama BNM saja?

Jawapan lagi BANGANG:
Inda bulih. Pasal paiparan, dang sanak ku pun samuha malabur siring padang atu. Talampau banyak karusakan usin bisidia atu amun ku mariput. Ramai jua kamu ani yangtau fakta2 yang kucaritakan atu, mana doktornya, mana cigunya, mana managernya… bukannya inda tahu nyanta. Tapi atutah namanya, tamaha. Pikiran bila sudah dikuasai oleh napsu kapala agung $$$ apa kan gaya.

Jadi atutah sabapnya pandidikan yang dapat ku ambur2kan di blog ani –> untuk orang yang kan bapikir Ganya. Mana-mana biskita yang makihamun tabalas tah sama makihamun jua – aku apa kurangnya dalam soal makiamun ani. Dari 40,000 orang GM atu, inda payah banyak, saurang dua saja yang dapat manarima buah pikiranku cukup tah.
———————————————————

Target kadiaku bukan 3 kategori palabur di atas atu. Yg ku tuju iatah palabur2 ygg dikimpin oleh orang2 OUM dibwh ani:

1. Bisidia palabur yang inda paham apa2 tapi turut malabur pasal tamaha.

2. Palabur yang join pasal GM asik2 mamesongkan info kunun ada kabanaran BNM tah. apatah.
Dr Zetti Akthar Aziz Gabnor BNM atu bukannya palui nyamu tu Binting, binting …. Mun banar2 GM diapprop nya, atu menconteng arang dimuka bapanya Ungku Aziz yang merupakan pakar ekonomi terkemuka malaysia.

3. Palabur2 buduh tamaha yang bautang sana-sini pasal kan malabur.
Buduh-buduh. Main ponzi ani 1st golden rulenya ialah GUNAKAN HANYA USIN YANG BUKAN kan dipakai hari2, supaya amun GM hilang, usin rumah pambali gula susu inda takacau.

4. Orang yang malabur dua tiga ribu lapas tu inda tia pandai mangambil usinnya. Pusing kunun. Pusing tia sampai puting baliung datang. 2nd Golden Rule – Usin ratus2 yang ada ditangan biskita lagi baik dr puluh2 ribu yg ada di GM. JADI KAUT SEBANYAK MUNGKIN USIN MIRZA, TAPI SETELAH DAPAT JGN LABUR BALIK SEMUANYA.

5. Orang2 yang inda pandai baranti sampai last minit kana sarbu BNM. Labur 100,000 – lapas 6 bulan dapat 175,000. Cukup banyak sudah tu, baranti salagi bulih. Barapa banyak lagi barutah kan baranti, sampai kana sarbu?

6. Plbur yang topuuuuuuuuuup inda baranti, kunun supaya usin baranak bacucu – bikin gumuk. Kamu cuma bikin sibinting gamuk. Macam buntal sudah mua nya atu kuliat.

7. Palabur yang inda paham2 yg mini market GM atu INDA mampu menjana RM1 juta jualan. Paling basar Hypermart papar atu sudah tiga kali tukar owner. Mula2 Lady Hypermat, tukar Pasaraya Anda, tukar lagi GIANt. Mcm atu punya lama, Giant cuma bali kurang dari 400 ribu – anikan pulang Sibinting yang barukan bajual baras.

————————————————————–
IKLAN PRODUK TERBARU MIRZA
RABAN AYAM MUDAH ALIH

HIDUP PASTI BERBEZA

Sebalum Mirza

Kandang Benoni.

Mirza marubah sagalanya

Si mua buntal sangat kreatif

Raban mudah alih lengkap dengan tandas pam
(ayam pun malabur di GM)

Klihatan staff GM membuat demo bagaimana
ayam begitu selesa malabur dalam raban.
(Rambut staff GM ani jangan ditagurkan – atutah
bahana makai tonik rambut mirza)
————————————————————–

8. Palbur2 yang picaaya sibinting kan mambuat Mirza Islamic Finance Berhad. Inda ya tahu pakah kalulusan mambuat islamic finance lagi payah dari mambuat finance yang biasa. Islamic finance dikawal oleh akta bank islam – lain dari bafia. Buduhnya kau ani binting, Baiktah kau ani mambuat raban ayam mudah alih lagi sanang. TAPI yang pling kasian, baru jua sibinting mua buntal ani tau beza syarikt sendirian berhad dan berhad. Jadi dlm news sari atu, di tulis nya tia “Mirza islamic finance BERHAD”. Palir, palir ….

9. Palabur yang picaya sibinting kan mambuat talipon 015. Ani tah palabur paling palui. Apa sabab celcom kana bali oleh tm, inda untung bah. kanapa mutiara telekom, adam telekom dulu ilang? persaingan industri telekomunikasi anigila2 bah – mambuat talipaun ani bukannya mcm mambuat tonik rambut nyanta. Teknologi barubah purata setiap dua tahun, jadi overheadnya bukan sadikit.

10. Plabur yg teruja dengan penglibatan public figure yang jadi maskot GM>>> macam Patrick Sindu.

Aku kanal bah si patrik opportunis ani. Orangnya suka serkap jarang. Selalu buat kesimpulan awal. Kurang hati-hati dalam tindakan sabab lampau kuat logop., tanyatah orang kampungnya. Atutah kogutan saja, mun bacaramah lari tajuk saja tia. Mana2 majilis Asal rehat makan ia tah yang dulu2 sama matanya yang mirah2 atu. Si patrik sudah banyak kali meletakkan kredibliti CASH dalam bahaya. Tahun ani saja sudah dua kali. Bulan dua lapas ia mencemarkan persatuan pengguna dengan mancampurkan politik dalam CASH – ya batanding jadi calun bebas. Terbaru jadi maskot GM >>>> Stop it Patrick! you bring disgrace to Sabah consumers <<<< Bila saja GM kana sarbu BNM nanti si Patrik ani patut letak jawatan – bikin malu Sabah saja. Begitu punya lama jadi orang kuat CASH sampai elaun RM2,000 pun dapat dari agensi PBB, tapi masih tamaha cari duit labih. Patut contohi tah personaliti penguna dari semenanjung macam HM Idris dari CAP atau Prof Dr. Hamdan dari FOMCA.

Komen ??

Any way latest result my GM poll

Undian mengenai Gemilang Mirza hingga 27/12/2998

Reblog this post [with Zemanta]
Read Full Post | Make a Comment ( 1 so far )

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...